Publicitate

TOP 5 Romani celebri in America

TOP 5 Romani celebri in America
Publicitate

5. Norman Manea – este un autor evreu de origine română, cunoscut atât pentru proza sa cât şi pentru eseurile sale despre Holocaust, viaţa de zi cu zi în comunism şi exil. S-a născut în Suceava în 1936 şi a fugit din România în 1986. Cărţile sale au fost traduse în peste 20 de limbi şi a primit peste 20 de premii şi distincţii literare. A fost propus drept candidat pentru Premiul Nobel pentru Literatură îjn repetate rânduri de personalităţi academice şi instituţii din Statele Unite, Suedia, România, Italia şi Franţa.

4. Elie Wiesel – este un sciitor evreu născut în România, profesor, activist politic şi supravieţuitor al Holocaustului. Wiesel a câştigat, în 1986, premiul Nobel pentru Pace, comitetul Nobel numindu-l un „mesager către umanitate” şi spunând că a transmis lumii un mesaj „de pace, iertare şi demnitate umană”.   Wiesel s-a născut în Sighet (actualul Sighetu Marmaţiei) în 1928. După ce oraşul a fost cucerit de Ungaria în Al Doilea Război Mondial, familia lui Wiesel a fost trimisă la tabăra de muncă Buna, o divizie a lagărului Auschwitz III-Monowitz. De acolo, Wiesel a fost trimis la Buchenwald, unde a ajuns cu şase săptămâni înainte ca tabăra să fie eliberată de armata americană. Wiesel a amigrat în Statele Unite în 1955 şi este în prezent cetăţean american. Wiesel a scris 57 de cărţi, considerate de importanţă capitală în memoria Holocaustului.

3. Andrei Şerban – este considerat unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru din lume şi este recunoscut pentru interpretările sale iconoclastice şi inovative. Artistul s-a născut în 1943, în Bucureşti, şi a emigrat în Statele în 1969. A pus în scenă zeci de spectacole, în cele mai importante teatre şi săli de operă din lume şi a primit zeci de premii şi distincţii. Din 1992, este profesor de teatru la Columbia Universituy School of Arts.

2. Ghiţă Mureşan –  cel mai înalt baschetbalist care a jucat vreodată în NBA (la egalitate cu sudanezul Manute Bol). Mureşan s-a născut în 1971 în Tritenii de Jos (Cluj) şi şi-a început cariera la Universitatea Cluj. De acolo a trecut în liga franceză de Baschet şi între 1993 şi NBA a jucat în NBA. Cel mai bun sezon al său a fost în 1994-1995, când a reuşit să înscrie o medie de 14,5 puncte pe meci. După ce şi-a încheiat cariera în Baschet, Mureşan a cochetat cu actoria. El a apărut în fimlul „Gigantul Meu”, alături de Billy Crystal, într-un videoclip al lui Eminem şi în numeroase reclame. Recent, Mureşan a scris o serie de cărţi despre fitness şi sănătate destinate tinerilor.

1.Nadia Comăneci – gimnasta care a obţinut primul 10 perfect şi cinci medalii olimpice de aur. Fosta gimnastă a fugit din România pe 27 noiembrie 1989 şi s-a stabilit în Statele Unite, unde trăieşte alături de soţul ei, fostul gimnast Bart Conner. În 2001, Nadia Comăneci a primit cetăţenia americană. În prezent, ea se ocupă de activităţi caritabile şi de promovarea sportului.

sursa

loading...

Publicitate

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.