STRIGATOR LA CER ! CE ASCUNDE TRECUTUL întunecat al MEDICINEI ?

STRIGATOR LA CER ! CE ASCUNDE TRECUTUL întunecat al MEDICINEI ?

Antropofagia (sau mai pe înţelesul tuturor, canibalismul) este cunoscută de mulţi dintre noi fie ca o atrocitate ce a avut loc ca urmare a lipsei civilizaţiei şi a educaţiei, fie ca o acţiune săvârşită de criminalii psihopaţi, care după ce îşi omorau victimele obişnuiau să le devoreze carnea. Cu toate acestea, canibalismul a reuşit să îşi facă apariţia în mijlocul civilizaţiei şi să reuşească să supravieţuiască aici mai multe secole de-a rândul.

Pentru o scurtă perioadă, în Europa a luat naştere o formă neobişnuită de canibalism. Mii de mumii egiptene care erau conservate în bitum am fost scoase din morminte şi vândute ca medicamente.

Aceste practici au fost transformate într-o adevărată afacere pe scară largă, care s-a dovedit înfloritoare până la sfârştul secolului al XVI-lea. Finalul acestui “tratament” a venit numai atunci când, nemaiavând destule mumii pentru a le vinde pe post de medicamente, oamenii au început să apeleze la carnea sclavilor, pe care îi sacrificau, sau chiar a leproşilor.

În secolul al XV-lea se credea că mumiile au capacităţi tămăduitoare, având proprietăţi medicale împotriva sângerării sau pentru vindecarea epilepsiei. Din acest motiv, pacienţii anumitor doctori erau sfătuţi să consume o pudră obţinută din arderea mumiilor. Cu timpul, “consumul de mumii” a devenit un panaceu utilizat pentru o gama largă de boli.

În perioada Renaşterii, traficul de mumii sau de fragmente din ele era o practică des întâlnită în marile centre europene. Procesul a luat o asemenea amploare încât se zvoneşte că însăşi Regina Caterina de Medici a Franţei a organizat o expediţie în Egipt, în 1549, împreună cu unii medici din Italia, cu scopul de a găsi noi morminte de unde să poată aduce mumii. De asemenea, socrul acesteia, Regele François I al Franţei, purta mereu cu el o punguţă cu praf de mumie în caz că avea nevoie “să se trateze”.

Cu toate acestea, existau şi doctori care se opuneau acestor practici. Printre ei s-a remarcat şi chirurgul francez Ambroise Paré, care afirma că utilizarea prafului de mumii ca panaceu “produce dureri mari în stomac şi îi face pe oameni să aibă o respiraţie urât mirositoare şi vărsături”.

Tradiţionaliştii optau pentru tratamentele obişnuite din mumii, pe când medicii moderni îşi tratau pacienţii în funcţie de noile teorii ale medicului elveţian Paracelsus (1493 – 1541).

Paracelsus şi numeroşii lui adepţi nu aveau niciun interes pentru mumiile faraonilor. Pentru ei, cel mai preţios medicament era carnea unui tânăr aflat în jurul vârstei de 24 de ani, preferabil roşcat. Unul din cele mai importante aspecte era că persoana în cauză trebuia să fi suferit o moarte violentă, de preferinţă spânzurare sau înec. Trupul trebuia să fie recuperat imediat după moarte, fiind trat cu mare atenţie.

Aceste corpuri, deşi aparţineau în general unor criminali, erau foarte apreciate.

Acest tip de canibalism s-a păstrat şi în secolul al XIX-lea, mai ales în insulele daneze Amak şi Møn. Aici, mulţimile de epileptici aşteptau cu nerăbdare decapitarea condamnaţilor pentru a putea strânge în cupe sângele proaspăt care se scugea din corpul încă în spasme.

Deşi, în general, aceste forme de canibalism au fost specifice zonelor sărace şi izolate, acolo unde civilizaţia şi educaţia nu aveau acces, nu putem spune acelaşi lucru şi despre evenimentele medicale din perioada Renaşterii. Aşa se face că cel care a avut ideea de a distila sângele şi a-l folosi ca medicament a fost un filosof renumit, pe numele său Marsilio Ficino. În plus, tot el a considerat că persoanele în vârstă ar putea întineri dacă ar “suge sângele unui adolescent” care a fost “curat, fericit, temperat”.

citeste mai mult aici

 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.