Publicitate

EXCLUSIV ! 7.000 de poliţişti au salarii mai mici decât salariul minim pe economie

EXCLUSIV ! 7.000 de poliţişti au salarii mai mici decât salariul minim pe economie
Publicitate

Ministerul de Interne încalcă Codul Muncii!

Informația este conținută într-un memoriu trimis de Sindicatul ”Diamantul”, al cadrelor din Ministerul de Interne, către Președintele României, Guvern, Consiliul Suprem de Apărare și Ministerul Muncii. În memoriu se cere sancționarea celor vinovați cu 2.000 de lei pentru fiecare caz în parte, adică un total de 14 milioane de lei, respectiv contravaloarea a 3 milioane de euro!
”Subscrisa Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul”, cu sediul în București, strada Ienachiță Văcărescu nr.17A, sector 4, vă aducem la cunoștință că în perioada mai – august 2016, circa 7.000 de tineri agenți de politie din MAI au avut salariul de funcție sub minimul de 1.250 lei garantat prin HG 1017/2015 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, se arată în textul memoriului trimis instituțiilor mai sus amintite pe 1 septembrie 2016.

Teoretic, „angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară”, spune art.164 lit.2 din Codul Muncii. Potrivit aceluiaşi articol, „angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară”, se arată la lit.3.

foto 2 -

Exemplul elocvent este vine din interiorul Ministerului de Interne, a cărui principală activitate constă în aplicarea legii. Abia angajat în poliţie, un tânăr absolvent al Şcolii de Poliţie de la Câmpina a luat primul salariu pe luna august. Salariul de funcţie apare pe „fluturaşul” de salariu cu o valoare de 887 de lei, brut, sub limita minimă a salariului pe economie care, potrivit HG nr.1017 din 2015 care stabileşte, în art.1, valoarea „salariului minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.250 lei”. Angajatorul adaugă sporurile ca şi când acestea ar face parte din salariul de bază, ajungând la o sumă de 1247 și cu asta i-a scos ochii polițistului.

Salariul de bază plus sporurile sunt considerate ”brut”

Astfel, la suma de 887 lei, agentului i se mai adaugă 59 lei ore de noapte, în condiţiile în care aceste ore de noapte ar fi trebuit să fie la „sporuri de noapte”, se adaugă salariul de grad de 247 lei, apoi majorare sâmbete, duminici şi sărbători legale – 201 lei, sar şi rubrica „sporuri şi indemnizaţii” unde sunt remunerate doar „condiţiile grele şi toxice” în valoare de 91 de lei. În total se ajunge la suma de 1247 lei, brut!
”În lumina celor de mai sus, va rugăm să constatati faptele contraventionale și sa stabiliți în sarcina persoanelor vinovate, câte o amendă de până la 2000 lei, pentru fiecare tânăr agent de poliție vătămat, în aplicarea art. 2 din HG 1075/2015”, se mai spune în memoriu.

”Poliţistul tânăr trăieşte din ajutorul părinţilor”

”Eu sunt îngrozit de această bătaie de joc asupra unor oameni care trebuie să supravegheze aplicarea legii și siguranța cetățenilor. Știți cât primește un tânăr polițist indemnizația de chirie? Doar sume între 311 și 550 lei! Unde se duce cu ei? Nicăieri, trăiește din ajutorul părinților, ca și medicii tinerii!”, a declarant Emil Păscuț, liderul sindicatului Diamantul.

foto 3 -

loading...

Publicitate

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.