AFLA ACUM ! Care este cea mai buna tara din Europa pentru muncitorii romani ?

AFLA ACUM ! Care este cea mai buna tara din Europa pentru muncitorii romani ?

In contextul Brexit-ului si al insecuritatii locului de munca pentru mii de romani care locuiesc, acum, in Marea Britanie, ori intentionau sa se mute acolo, se cauta noi piete de munca.

Marea Britanie a fost, pana de curand, una dintre tarile preferate de romani, in special datorita salariilor. Iata, insa, o noua oportunitate de lucru se anunta a ficea mai buna tara din Europa pentru muncitorii romani: Elvetia.

Odata cu 1 iunie Elvetia a ridicat restrictiile de angajare pentru muncitorii romani si bulgari, acestia avand acces liber la locurile de munca din aceasta tara cunoscuta pentru conditiile de munca si salariile bune.

Datorita schimbarilor pe piata muncii, numarului muncitorilor romani si bulgari care au fost admisi in Elvetia pentru un sejur de munca de scurta sau lunga durata a crescut semnificativ.

”Numărul muncitorilor romani si bulgari din Elvetia care au primit un permis de munca permanent a crescut cu 996,2,% in luna iunie 2016 fata de aceeasi luna a anului trecut – acest lucru arata ca exista un interes al firmelor elvetiene de a atrage specialisti din Romania”, spune politicianul elvetian Michael Derrer, conform Mediafax.

Proporţia cetatenilor romani si bulgari in randul populatiei de nationalitate straina rezidente in Elvetia este foarte mica. Oficial, la sfarsitul anului 2014, ea se ridica la 0,56%, insemnand 17.134 de persoane cu statut de sedere permanenta in Elvetia, in crestere cu 12,53% fata de 2013. Din acestia, doar 159 români si 92 bulgari au obtinut si cetatenie elvetiana in anul 2014.

Cea mai buna tara din Europa pentru muncitorii romani poate fi Elvetia. Insa, aceasta tara poate revizui decizia de liberalizare a pietei muncii pentru romani si bulgari la 1 iunie 2017. Atunci ar putea reintroduce cote pentru imigranti, daca se constata ca imigratia din Romania si Bulgaria va depasi cu 10% media ultimilor trei ani, pe 1 iunie 2017 sau cel tarziu pe 1 iunie 2018.

„Decizia Guvernului elvetian va depinde nu numai de numarul de imigranti romani si bulgari, dar si de opinia elvetienilor despre noii veniti. Din pacate am observat in diferite circumstante ca romanii sunt priviti in Elvetia cu o anumita suspiciune. Fenomenul se explica usor prin faptul ca presa elvetiana vorbeste exclusiv doar despre infractorii romani, despre spargatorii de locuinte care sunt de cetatenie romana”, spune Derrer.

Astfel, totul depinde de parerea elvetienilor vizavi de romani. Totodata, noteaza Mediafax, din spusele guvernului, romanii ar trebui informati inainte sa mearga acolo la munca de faptul ca in Elvetia, infractorii cu cetatenie straina sunt pedepsiti aspru.

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.