DE CE A REFUZAT Nicolae Ceaușescu SA BEA UN PAHAR DE VIN CU Patriarhul Teoctist

DE CE A REFUZAT Nicolae Ceaușescu SA BEA UN PAHAR DE VIN CU Patriarhul Teoctist

La 14 noiembrie 1986 avea loc prima întâlnire între „cel mai iubit fiu al poporului” la acea oră, Nicolae Ceaușescu, deopotrivă secretar general al Partidului Comunist Român și președinte al Republicii Socialiste România, și noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Teoctist Arăpașu. Acesta avea să devină cel de-al cincilea patriarh din istoria BOR.

Întâlnirea avea loc conform protocolului vremii, cel mai probabil la sediul Comitetului Central al PCR, azi devenit sediul Ministerul Afacerilor Interne, de vizavi de Palatul Regal (azi adăpostind Muzeul Național de Artă al României).

Stenograma întâlnirii a fost recent publicată de istoricul Lucian Boia în cea mai recentă carte a sa, „Strania istorie a comunismului românesc și nefericitele ei consecințe”, apărută la Editura Humanitas.

Evenimentul era prilejuit de recenta alegere a lui Teoctist Arăpașu, Toader Arăpașu – pe numele său de mirean, în scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, vacant din iulie 1986, după decesul predecesorului acestuia, Iustin Moisescu.

Comuniștii nu s-au grăbit însă să-l desemneze pe succesorului liderului spiritual al ortodocșilor români, dar în cele din urmă au trebuit s-o facă, optând pentru Teoctist, care venea la Patriarhie din postura de mitropolit al Moldovei.

Cu puțin înainte, prin decret prezidențial semnat de Nicolae Ceaușescu, statul recunoscuse alegerea Sinodului BOR. Aceasta era o practică uzuală în epocă, valabilă pentru toate cultele, puține la număr, recunoscute oficial de regimul comunist.

Atmosfera epocii e foarte bine redată de stenograma publicată de Lucian Boia

Nici unul dintre cei prezenți la întâlnirea de acum aproape trei decenii nu mai este azi printre noi: de o parte, Nicolae Ceaușescu, Manea Mănescu, vicepreședinte al Consiliului de Stat și Ion Cumpănașu, directorul Departamentului Cultelor, pe de alta, Teoctist Arăpașu, Antonie Plămădeală, Nestor Vornicescu și Nicolae Corneanu, foști mitropoliți, în această ordine, ai Ardealului, Olteniei și Banatului.

Stenograma păstrează însă foarte bine „atmosfera” vremurilor de final de regim comunist în România. Cel care deschide seria alocuțiunilor este patriarhul, care punctează cel dintâi: „…Suntem toți, cu toată suflarea noastră, admiratori ai domniei voastre. Prețuim la cea mai înaltă valoare capacitatea geniului dvs creator, adevărat făuritor al vieții noi din țara noastră, gândirea dumneavoastră, punând pecetea păcii și a iubirii de patrie pe tot ceea ce zidiți și creați în scumpa noastră patrie”.

Teoctist dă asigurări că clerul Bisericii Ortodoxe Române și-a înțeles misiunea ce-i revenea în epocă: ”Vă încredințăm în numele întregii noastre Biserici că prin eforturi sporite vom sprijini munca avântată a poporului nostru, minunatele dumneavoastră inițiative închinate zilnic ridicării scumpei noastre patrii…Vă rugăm ca în aceste clipe să ne îngăduiți să vă exprimăm cât ecou a avut în inimile noastre noua inițiativă pentru reducerea cu cinci la sută a cheltuielilor, armelor, efectetivelor și cheltuielilor militare, cât ecouputernic a însemnat aceasta pentru conștiința noastră de fii ai poporului”.

Apoi, noul patriarh se grăbește să-l asigure pe puternicul zilei că la data de 23 noiembrie 1986 clerul nu va pregeta să voteze în favoarea referendumului convocat de partid în favoarea acțiunilor de dezarmare cu care Ceaușescu înnebunise deopotrivă un popor întreg, dar și pe principalii aliați din blocul comunist.

În replică, Nicolae Ceaușescu îi urează ani mulți de domnie spirituală și că speră să fie „un patriarh care să îndrume activitatea credincioșilor ortodocși spre unitate, spre înfăptuirea năzuințelor de bunăstare, de independență, de libertate și de pace a poporului”.

Nicolae Ceaușescu era preocupat dacă Teoctist fusese sau nu ales prin unanimitate

citeste mai mult aici

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.