Publicitate

DECIZIA este IMINENTA ! Grindeanu va face ANUNTUL OFICIAL ! Primul ministru care VA FI DAT AFARA din GUVERN

DECIZIA este IMINENTA ! Grindeanu va face ANUNTUL OFICIAL ! Primul ministru care VA FI DAT AFARA din GUVERN
Publicitate

DECIZIA este IMINENTA ! Grindeanu va face ANUNTUL OFICIAL ! Primul ministru care VA FI DAT AFARA din GUVERN

Parlamentul României se reuneşte, miercuri, de la ora 12.00, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR împotriva Cabinetului Grindeanu, provocată de modificările la legile penale promovate de Guvern. Cu o majoritate solidă, PSD nu are emoţii la primul test în Parlament. PSD, ALDE şi minorităţile au 267 de parlamentari, cu peste 30 mai mulţi, cât moţiunea să nu treacă. După vot însă, premierul Grindeanu este aşteptat să-şi anunţe decizia în cazul remanierii ministrului Justiţiei, Florin Iordache, singurul care şi-a asumat până acum responsabilitatea în scandalul ordonanţei de modificare a codurilor penale.

Sorin Grindeanu susţine discursul înaintea votului pentru moţiune

– Ieri în Parlament am aprobat bugetul pentru 2017, vă mulţumesc cu această ocazie pentru efortul depus în aceste zile. Ştiu că nu a fost uşor.

– Avem un buget care aduce prosperitate şi dezvoltare românilor, avem toate pârghiile necesare pentru a implementa programul de guvernare pe care românii l-au votat în proporţie covârşitoare.

– Opoziţia a depus o moţiune de cenzură, este dreptul constituţional al colegilor noştri. E greu să nu remarc totuşi că această moţiune nu-şi mai are oobiectul. În primul rând mă aştepotam la o abordare profesionistă din partea PNL, dar au găsit de cuviinţă să-l trimită pe domnul Cătălin Predoiu să susţină această moţiune. Vorbim despre un ministru al Justiţiei care a coordonat realizarea Codului Penal şi de Procedură, pe care CCR le-a amendat. Domnule Predoiu, nu a fost niciodată vorba despre ordonanţă pe graţiere. Cred că cineva din interiorul PNL cu mai multă comepetenţă putea să susţină această moţiune.

– Referitor la cei de la USR, poate lipsa de experienţă i-a făcut să se asocieze cu un partid pe care până mai ieri îl criticau. Aveam alte aşteptări de la această nouă generaţie. Dar cred că dumnealor şi-au propus să salveze România prin somn, altfel nu înţeleg cum poţi să adormi când se votează bugetul României. Cred că astăzi domnul Nicuşor Dan şi-a făcut temele şi ştie ce vrea să spună.

– Aţi auzit discursul de ieri al preşedintelui Klaus Iohannis. Dincolo de lozinici,cred că a reieşit dorinţa domnului preşedinte de a pune iar “Guvernul meu”. Vă rog să nu acceptaţi acest joc şi să nu mai cădeţi încă o dată în această capcană. Sper ca astăzi să tranşam lucrurile şi să ne întoarcem la treabă. E timpul să ne întoarcem la ce avem de făcut pentru oameni. (…) Acum o lună aţi votat şi mi-aţi dat o mare responsabilitate, să conduc. Acum sunt aici să vă spun că ne asumăm integral ceeea ce e scris în programul de guvernare.

-Am asistat la evenimentele din ultimile zile, chiar din sediul guvernului. Oamenii au tot dreptul să-şi strige în stradă nemulţumirea. (…) Am văzut foarte multă creativitate, atât pe pancarte cât şi pe Faacebook, multe mesaje, unele de susţinere, altele, desigur, critice.

– Voi accepta întotdeauna criticile, dar nu ura revărsată asupra familiei şi a copiilor. Mă aşteptam ca ieri discursul preşedintelui Iohannis să meargă în această direcţie a toleranţei, pentru că deja s-a ajuns prea departe. Avem soţii, avem copii. (…) Nu ura, ci raţiunea şi dialogul trebuie să primeze. Aş dori să mulţumesc liderilor de opinie şi instituţiilor media care s-au exprimat în direcţia toleranţei şi a dialogului. Acum este momentul să găsim lucrurile care ne apropie. Ca premier, îmi doresc să particip la reconcilierea atât de necesară între români.

– Vă asigur că am înţeles pe deplin toată furia pe care OUG 13 a generat-o, o parte din ţară, ne-a transmis că nu înţelege binele general pe care îl face această oug, de acea am convocat guvernul şi am abrogat-o. Nu voi mai accepta nicio iniţiativă de acest gen, e nevoie de mai multă dezbatere, de mai mult dialog, iar acest lucru se poate face în Parlament.

– Guvernul va susţine în continuare lupta împotriva corupţiei şi consolidarea statului de drept. Vă promit că acest guvern va fi exclusiv unul al dialogului şi al consultării publice pe marile subiecte,. E singura modalitate pentru a merge mai departe împredună ca naţiune.

– Acum o lună îmi dădeaţi tot aici în Parlament votul de încredere. Şi acum, ca şi atunci, vă rog să aveti încredere, cred ca am mai multă experienţă, aşa că acum vă rog să respingeţi această moţiune.

După Sorin Grindeanu, în plen a vorbit şi liderul PSD, Liviu Dragnea: 

– Tot cu privire la adoptarea acelei OUG am văzut la mulţi alţii după ce s-a făcut publică stenograma că nu au fost puse în practică toate deciziile CCR. Cum şi-a permis acel Guvern să stabilească care dintre deciziile CCR să fie puse în practică şi la decizia cui (….) M-aş fi aşteptat de la politicienii din PNL la mai multă înţelepciune (…) Au depus o moţiune politcianistă, ipocrită, inutilă, care exprimă nemulţumirea că au pierdut alegerile.

– Mă întreb pentru ce au depus PNL şi USR această moţiune? Pentru ca Guvernul Grindeanu să nu mai mărească pensiile, salariile? Acest guvern a facut într-o lună cât nu a facut Guvernul Cioloş într-un an.

– Cât credeţi că veţi mai duce această bătălie? (….) Acest Guvern vrea să guverneze, lăsaţi Guvernul să guverneze.

– Guvernul a înţeles mesajul celor care au ieşit în stradă (…) aşteptăm de la Palament, de la colegii din opoziţie, o invitaţie de a se reface aceste legi aici în Parlament. Cred că sunteţi conştienţi că dacă Guvernul nu a adoptat aceste modificari, ele nu trebuie facute (…) Cine îşi asumă răspunderea? (…)

– Vă puteţi ridica împotriva PSD, dar nu vă puteţi ridica împotriva interesului românilor (…) am înţeles că vreţi şi dumneavoastră şi preşedintele să continuaţi campania electorală (…) Noi considerăm că alegerile s-au încheiat şi e vremea pentru a guverna.

Moţiunea de cenzură discutată, miercuri, este susţinută şi de PMP, iar UDMR a anunţat că se va abţine de la vot.

Dezbaterea cu privire la moţiunea de cenzură va începe la ora 12.00, în plenul reunit, iar Sorin Grindeanu va susţine, la început, un discurs.

Moţiunea de cenzură depusă de PNL şi USR a fost citită, luni, în plenul reunit al Parlamentului, de către deputatul PNL Cătălin Predoiu, vicepreşedinte al Camerei, PMP anunţând că 25 de parlamentari vor susţine demersul opoziţiei.

„Sub masca respectării unor decizii ale unor instanţe interne sau internaţionale, guvernul girat de domnii Dragnea şi Tăriceanu, lovesc în ceea ce înseamnă siguranţa românilor şi a intereselor lor legitime”, susţine PNL, în moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Grindeanu – Guvernul Sfidării Naţionale. Nu legalizaţi furtul în România”, citită în plen de vicepreşedintele Camerei, Cătălin Predoiu.

Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a anunţat în şedinţa de plen că PMP susţine moţiunea de cenzură, afirmând că demersului opoziţiei se alătură 25 de parlamentari PMP.

La începutul şedinţei USR a propus o sesiune de declaraţii politice pe tema protestelor din sală, însă, preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Gabriel Vlase a refuzat propunerea, afirmând că „plenul nu poate vota ceva împotriva Regulamentului”.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat duminică seara că moţiunea de cenzură depusă de opoziţie nu va trece în Parlament, întrucât PSD şi ALDE deţin o majoritate solidă în acest moment.

Întrebat, la România Tv, ce crede despe moţiunea de cenzură depusă împotriva Cabinetului său, Grindeanu a răspuns: „Este o modalitate democratică. Noi avem o majoritate în Parlament în acest moment. Eu cred că lucrurile sunt cât se poate de clare pentru că acea moţiune nu va trece”.

„Eu mă bazez şi Guvernul se bazează pe o majoritate în Parlament. Am primit votul Comitetului Executiv Naţional al PSD în urmă cu două zile, un vot de încredere pentru noi ca şi Guvern, ceea ce înseamnă că inclusiv vot în Parlament. De aceea vă spuneam că acest Guvern se bazează în continuare pe o majoritate solidă în Parlament”, a adăugat premierul.

Demisia ministrului Justiţiei, pe masă

Premierul Sorin Grindeanu a declarat marţi că nu este exclusă varianta unui ministru al Justiţiei tehnocrat, decizia urmând să fie luată în perioada următoare.

Premierul a vorbit şi despre cum pot fi făcute modificările Codurilor Penale: „Eu am cerut Ministerului Justiţiei să stopeze orice fel de proiecte care să nu aibă un parcurs cât mai larg. Că aceste lucruri se întâmplă în Parlament, că iniţiator e Ministerul Justiţiei sau altcineva, îmi doresc ca toate deciziile Curţii Constituţionale şi mă refer strict la deciziile Curţii Constituţionale, să fie transpuse cât mai rapid în legislaţia din ţara noastră. Acesta este, până la urmă, şi cadrul legal de 45 de zile să faci lucrul acesta, că aceste dezbateri vor fi demarate de către Ministerul Justiţiei sau Parlament sau oricine altcineva”, a detaliat premierul.

„Orice iniţiativă de a trimite rapid, fără a respecta dialogul cu opoziţia, cu partidele din opoziţie, cu instituţiile cu atribuţiuni în acest domeniu, cu societatea civilă, orice iniţiativă de acest fel a Ministerului Justiţiei este neconformă cu ceea ce sasm cerut în şedinţa de guvern. De aceea s-au stopat toate aceste lucruri”, a adăugat şeful guvernului.

O decizie în privinţa abordării modificării Codurilor Penale ar urma să fie luată după votul asupra moţiunii de cenzură, de miercuri.

„Haideţi să trecem de moţiunea de cenzură şi, totodată, calea pe care se va merge şi anume aceste consultări, care sunt la Parlament, aşa cum s-au făcut şi în trecut, atunci când s-a modificat Codul penal şi Codul de procedură penală, sau în altă parte, prin care să se pună strict deciziile Curţii Constituţionale în acord cu Codul penal şi Codul de procedură penală”,

Premierul a evitat să spună daca va renunţa la prevederile controversate din OUG 13: „Voi avea o discuţie mâine, după de moţiunea de cenzură. Eu mi-am format părerea şi ceea ce trebuie să fac”.

loading...

Publicitate

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.