Publicitate

Dragnea ARUNCA TOTUL IN AER ! Toate calculele CAD ! ANUNTUL BOMBA doar ce a fost facut !

Dragnea ARUNCA TOTUL IN AER ! Toate calculele CAD ! ANUNTUL BOMBA doar ce a fost facut !
Publicitate

Dragnea ARUNCA TOTUL IN AER ! Toate calculele CAD ! ANUNTUL BOMBA doar ce a fost facut !

Liviu Dragnea cere adoptarea „în cel mai scurt timp” a OUG 14. „Respingerea este EXCLUSĂ”

Liviu Dragnea a cerut vineri, printr-un comunicat de presă, adoptarea de urgenţă a OUG 14, cea care abrogă ordonanţa 13, documentul care a scos în stradă sute de mii de oameni în două săptămâni şi care l-a determinat pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, să-şi prezinte demisia.

„În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de preşedinte al PSD, fac un apel către toţi colegii din Parlament ca în cel mai scurt timp pe care ni-l permite procedura să adoptăm legea de aprobare a Ordonanţei 14 privind abrogarea modificărilor Guvernului la cele două coduri. Înţeleg că toate partidele parlamentare îşi doresc acest lucru. Deci avem o cvasi-unanimitate în acest sens, ceea ce înseamnă că o respingere a OUG 14 este exclusă, iar prelungirea dezbaterilor pe acest subiect nu se justifică. ”, a transmis liderul PSD.
Dragnea a argumentat că pentru includerea în dezbaterea de urgenţă a OUG 14 nu mai e nevoie de nicio solicitare specială pentru că, potrivit Constituţiei, chiar prin natura actului normativ aceasta se încadrează în aceste limite. Concret, şeful social-democraţilor a specificat că îşi doreşte ca procedura să fie parcursă în cel mai scurt timp posibil şi legea să fie trimisă rapid spre promulgare.
„Ceea ce solicit eu este ca această procedură de urgenţă să fie parcursă în cel mai scurt timp permis de regulament, astfel încât Parlamentul să voteze pentru abrogarea Ordonanţei 13 şi să trimită rapid legea spre promulgare”, a subliniat liderul PSD.
Joi, CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului referitoare la ordonanţa de modificare a codurilor penale. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat această decizie „pornind de la adevărul de OUG 13 nu mai există” în ansamblul legislaţiei, pentru că aceasta a fost abrogată. „În primul rând că nici din intervenţia procurorului, nici din examinarea pe care am făcut-o noi, nu am găsit elemente care să fie deja aplicate, care să fi produs efecte juridice”, a argumentat Dorneanu, precizând şi că judecătorii nu se pronunţă pe marginea unei cauze „pe supoziţii”. În momentul în care cineva va ataca OUG 14, ne vom pronunţa pe toate efectele, corelaţiile de acolo vor trebui făcute atunci, nu acum, a mai spus preşedintele Curţii Constituţionale.
„În asemenea cauze noi verificăm prima dată legalitatea sesizării şi în al doilea rând, admisibilitatea cererii. Verificând legalitatea sesizării am constatat că Avocatul Poporului era îndreptăţit să ne sesizeze, referindu-se la o ordonanţă care era în vigoare. În ceea ce priveşte admisibilitatea, noi verificăm constituţionalitatea legilor şi ordonanţelor în vigoare. Din punctul acesta de vedere, vă rog să constataţi că OUG 13 a fost abrogată, e adevărat că a fost abrogată după sesizarea Avocatului Poporului şi din acest punct de vedere noi nu putem constata admisibiitatea sesizării dacă ordonanţa a întrunit condiţiile de extraordinar, de oportunitate, nici pe fond. În acestee condiţii, am luat decizia cu majoritate de voturi să respingem sesizarea Avocatului Poporului ca devenită inadmisibilă pentru că abrogarea a intervenit după sesizarea noastră”, a explicat Valer Dorneanu.
Preşedintele CCR a subliniat că judecătorii nu se pot pronunţa pe marginea unei reglementări care a fost abrogată, aşadar nu mai există în ansamblul legislaţiei, excepţie făcând cazurile în care seiszările sunt ridicate în timpul procesului de una dintre părţi, dacă actul respectiv a produs efecte juridice: „În cazul sesizării făcute de către Avocatul Poporului, avem jursiprudenţă prin care am respins ca inadmisibilă tocmai pentru faptul că în acest caz noi analizăm în abstract ordonanţa şi nu intrăm în conţinutul ei. Nu facem aceeaşi analiză ca în cazul excepţiilor ridicate în procese, în prezenţa părţilor şi efectele care s-au produs. În primul rând că nici din intervenţia procurorului, nici din examinarea pe care am făcut-o noi, nu am găsit elemente care să fie deja aplicate, care să fi produs efecte juridice. Dacă va exista aşa ceva, sigur vor exista remediile prevăzute de Constituţie”, a subliniat Dorneanu.
Întrebat ce se va întâmpla dacă OUG 14, ordonanţa care abrogă OUG 13, va fi respinsă de Parlament, preşedintele CCR a răspuns că judecătorii nu se pot pronunţa pe supoziţii şi că aceştia vor judeca o astfel de cauză în momentul în care cineva va decide atacarea OUG 14.
„Vreau să vă spun că atât din pledoaria Avocatului Poporului am dedus că noi ar trebui să ne pronunţăm asupra constituţionalităţii pentru că s-ar putea ca OUG 14 care a abrogat OUG 13 să fie, la rândul ei, abrogată şi atunci nu ştiu ce consecinţe se produc. Noi nu judecăm o cauză după supoziţii. În momentul în care cineva va ataca OUG 14, ne vom pronunţa pe toate efectele, corelaţiile de acolo vor trebui făcute atunci, nu acum. Pornim de la adevărul de OUG 13 nu există, nu mai există în ansamblul legislaţiei”, a mai spus Valer Dorneanu, adăugând că referitor la consecinţe, la adecvarea cu deciziile Curţii sau modificarea unor texte din Codul Penal, acestea sunt atributele Executivului, Legislativului. „Ei vor trebui să stabilească împreună, prin comunicare loială, nu printr-o comunicare peste gard, cum să rezolve această situaţie”, a mai spus preşedintele Curţii.
Cu o zi înainte, Curtea Constituţională a respins şi sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis şi de CSM pe marginea aceleiaşi ordonanţe 13, concluzionând că nu există un conflict de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi cea executivă, respectiv între autoritatea legislativă şi cea executivă.
„Nu există un conflict. Guvernul a acţionat legal, în sfera lui de competenţă de a emite ordonanţe. Este dreptul Guvernului să aprecieze şi urgenţa, şi conţinutul. Mâine ne vom pronunţa pe conţinut, acolo vom discuta toate chestiunile”, a explicat Valer Dorneanu, preşedintele CCR.
loading...

Publicitate

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.