E OFICIAL ! Vești bune ! BANI MAI MULȚI pentru români !

E OFICIAL ! Vești bune ! BANI MAI MULȚI pentru români !

E OFICIAL ! Vești bune ! BANI MAI MULȚI pentru români !

BNR: Prețurile vor crește mai puțin decât am anticipat

Prețurile vor crește mai puțin decât prevăzuseră anterior economiștii de la Banca Naţională a României, astfel că instituția și-a revizuit prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, până la 1,7%, potrivit raportului trimestrial asupra inflației. Dar, rata anuală a inflaţiei ar putea reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru din acest an, pe fondul epuizării impactului reducerii TVA la 20%.

„Scenariul de bază al prognozei reconfirmă perspectiva revenirii ratei anuale a inflaţiei în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, pe fondul epuizării impactului reducerii la 20% a cotei standard a TVA. Palierul pe care rata anuală prognozată a inflaţiei se poziţionează este, însă, mai scăzut, iar creşterea ei ulterioară este relativ mai lentă, în principal ca urmare a noilor şocuri dezinflaţioniste pe partea ofertei survenite în intervalul noiembrie 2016 – februarie 2017. Acestea constau în scăderea tarifelor poliţelor RCA şi eliminarea taxelor nefiscale, ale căror efecte se alătură celor exercitate de reducerea la 19% a cotei standard a TVA şi de eliminarea supra-accizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2017″, a anunțat BNR.

Dacă vorbim de 2018, BNR prognozează o creștere a prețurilor de 3,4%, cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza precedentă, ţinta fiind de 2,5%, +/- 1 punct procentual.

„Cotaţiile materiilor prime îşi consolidează trendul ascendent. Tendinţa se continuă şi în prezent, dar parcă nu atât de accentuat”, a spus Isărescu. Totodată și preţul combustibililor a revenit ca dinamică în teritoriul pozitiv. În plus, creditele imobiliare au fost în continuare foarte cerute pe fondul existenței programului guvernamental, Prima Casă.

Ce influențează prețurile

Riscurile şi incertitudinile asociate perspectivei inflaţiei provin din mediul intern şi extern. Pe plan intern, acestea derivă, în principal, din conduita politicii fiscale şi a celei a veniturilor pe anul 2017.

„În plus, incertitudinile rămân şi în privinţa ajustărilor viitoare ale preţurilor administrate, dar şi în ceea ce priveşte evoluţia climatului general intern. Pe plan extern, relevante rămân riscurile legate de creşterea economică în zona euro induse de incertitudinile politice asociate calendarului electoral al anului 2017 şi negocierilor pentru Brexit, divergenţa conduitei politicilor monetare ale principalelor bănci centrale din lume, precum şi de problemele sistemului bancar european”, spun reprezentanţii BNR.

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.