Publicitate

“Într-o căsnicie reuşită, e bine să fii un pic surd”

“Într-o căsnicie reuşită, e bine să fii un pic surd”
Publicitate

Venerabila doamnă Ruth Joan Bader Ginsburg (83 de ani) e judecător la Curtea Supremă a Statelor Unite.

Doamna Bader Ginsburg n-are nimic din personajul molieresc care a şefit la noi Curtea Supremă. E poate puţin cam prea feministă. E una dintre cele mai respectate persoane publice din America, de o viaţă, de când împarte dreptatea.

În universitate l-a avut profesor de literatură europeană pe Vladimir Nabokov. “El mi-a schimbat modul în care citeam şi scriam. Cuvintele pot picta imagini – asta am învăţat de la el”.

E adesea rugată, când susţine prelegeri publice, să ofere auditoriului un sfat. Iată unul pe care îl repetă des: “Mi l-a dat soacră-mea, în ziua nunţii: într-o căsnicie reuşită, e bine să fii un pic surd. Am urmat asiduu sfatul ăsta, nu doar acasă, în cei 56 de ani de căsătorie. L-am urmat în fiecare loc de muncă, inclusiv la Curtea Supremă”.

Ruth Bader Ginsburg e o doamnă încântătoare. Promisese că, dacă Trump câştigă alegerile, se mută în Noua Zeelandă. N-a ajuns până acolo, ci chiar mai departe: pe scena Operei Naţionale din Washington, în “Fiica Regimentului”, de Gaetano Donizetti (pentru o singură reprezentaţie, urmând să preia rolul actriţa Cindy Gold).

Pasionată de operă, doamna judecător nu urcă prima oară pe scenă. A mai făcut-o, tot în roluri vorbite, în opereta “Liliacul” şi în “Ariadna din Naxos”.

Sâmbătă seara, a jucat rolul Ducesei de Krakenthorp, rostindu-şi cele câteva replici – la “îmbunătăţirea” cărora a contribuit din plin, cu aluzii ironice la viaţa politică –  preponderant în limba engleză. A intrat în actul doi, în ovaţii, şi a ieşit, în ovaţii, după ultima replică: “Quel scandale!”.

Trebuie să fi fost emoţionant să o vezi pe Doamna Judecător făcând trei reverenţe adânci publicului care o aclama în picioare.
De ce povestesc toate astea? Simplu şi pur, din sete de normalitate. Şi ca să vă pot strecura sfatul că, în viaţă, e bine să fii un pic surd.

loading...

Publicitate

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.