IZOLAREA TERMICA, DISTRUGEREA IREMEDIABILA A ORASULUI ROMANESC

IZOLAREA TERMICA, DISTRUGEREA IREMEDIABILA A ORASULUI ROMANESC

De-a lungul timpului, dorința românului pentru căldură în casă a stricat enorm aspectul Bucureștiului. Întâi foarte mulți au închis balcoanele cu acele cadre metalice improvizate și sudate după cum a putut fiecare mai bine. Alte țări ce-or face pe timp de iarnă, cum supraviețuiau cu zăpada în balcon? Apoi vine moda termoizolării cu astfel de efecte, aducând un aspect plictisitor și uniform și șters de orice trăsătură.

bloc_renovat

Izolarea termică a blocurilor o fi benefică la costurile cu încălzirea, dar strică iremediabil aspectul orașului. Noile blocuri, cele placate cu polistiren și închise cu termopane, arată groaznic, ca niște machete de carton la târg, ca desenele animate. Sunt mult mai apropiate de ideea “cutie de chibrituri” decât ce era înainte.

dimitre_cantemir_bloc

În același timp, țin minte plimbări prin mari orașe precum Paris sau Barcelona sau Amsterdam, unde aproape toate clădirile au personalitate, balcoane din fier forjat, tot felul de modele și texturi complexe pe fațade și ți-e mai mare dragul să le privești.

bloc_nou_vechi

Din goana după căldură distrugem aspectul orașului și nu-i ceva ce poate fi refăcut. Până și acolo unde se distruge natura mai poți replanta copaci și proteja zona pentru a o lăsa să se dezvolte, dar la blocurile izolate termic ce să le facem? Ne apucăm să facem dungi în tencuiala de pe polistiren, sculptăm modele și creem texturi în var?

citeste mai mult aici

 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.