Publicitate

LOVITURĂ TOTALĂ în Republica Moldova la 24 de ore de la alegeri. Anunţul STUPEFIANT făcut la Televiziunea publică din Rusia. Noul preşedinte CONFIRMĂ ZVONUL

LOVITURĂ TOTALĂ în Republica Moldova la 24 de ore de la alegeri. Anunţul STUPEFIANT făcut la Televiziunea publică din Rusia. Noul preşedinte CONFIRMĂ ZVONUL
Publicitate

Igor Dodon, câştigatorul pro-rus al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, a anunţat luni la un post de televiziune din Rusia că va propune organizarea de alegeri legislative anticipate anul viitor, relatează Le Figaro. Pe de altă parte, şi Maia Sandu ar fi propus acelaşi lucru dacă ajungea preşedinte.

Guvernul condus de Pavel Filip este considerat a se afla sub influenţa oligarhului Vlad Plahotniuc, personaj controversat cu care atât Maia Sandu, cât şi Igor Dodon s-au luptat în timpul protestelor masive de la Chişinău şi de care s-au delimitat în campania electorală.

Într-un interviu telefonic pentru postul Rossiya 24, Dodon a explicat că această iniţiativă vizează înlăturarea actualului Guvern proeuropean astfel încât aliaţii lui să îşi poată implementa proiectele.

Prorusul Igor Dodon este noul preşedinte al Republicii Moldova El a obţinut 53,2% din voturi, în timp ce pentru Maia Sandu au optat 46,8% dintre electori.

O victorie a socialistului prorus Igor Dodon în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova ar consolida influenţa Rusiei în Europa de Est, pe fondul ascensiunii politicienilor eurosceptici şi antisistem pe întregul continent, nota Financial Times, cu doar două zile înaintea scrutinului prezidenţial din Moldova.

„Victoria lui Igor Dodon ar consolida influenţa Moscovei în Europa de Est pe fondul ascensiunii politicienilor eurosceptici şi antisistem pe întregul continent. Igor Dodon, care a pledat şi pentru recunoaşterea regiunii Crimeea ca parte a Rusiei, se confruntă cu Maia Sandu, un politician proeuropean, în primul scrutin prezidenţial cu vot direct organizat în Republica Moldova în 20 de ani. Scrutinul programat duminică în R.Moldova coincide cu alegerile prezidenţiale din Bulgaria, unde favoritul militează tot pentru consolidarea relaţiilor cu Moscova”, explică Financial Times.

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova şi Bulgaria au loc la doar câteva zile după ce victoria lui Donald Trump a generat semne de întrebare privind continuarea susţinerii Statelor Unite ale Americii pentru ţările central şi est-europene, supuse presiunilor Rusiei.

“În cazul în care Igor Dodon şi Ramen Radev vor câştiga alegerile, situaţia ar putea trage un semnal de alarmă la Bruxelles, pe fondul intensificării în estul Europei a sentimentelor de revoltă faţă de valorile UE. În această categorie intră premierul Ungariei, Viktor Orban, şi Milos Zeman, preşedintele Cehiei, amândoi pledând pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova”, notează FT.

“Chiar dacă, teoretic, Parlamentul are mai multă putere în Republica Moldova decât preşedintele, faptul că preşedintele va fi ales pentru prima dată după două decenii prin sufragiu direct ar putea consolida rolul acestei poziţii. În plus, Dodon a semnalat că va încerca să convoace alegeri parlamentare dacă va câştiga, situaţie care ar putea aduce la putere un guvern prorus”, explică Financial Times.

Igor Dodon a argumentat că “este singurul politician care vrea şi poate restabili relaţiile bune cu Rusia”, subliniind că “va proteja valorile creştine şi familia tradiţională”. “Sunt un susţinător al instituţiilor ecleziastice şi am luptat împotriva culturii gay din societatea noastră”, a spus Dodon.

loading...

Publicitate

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.