O noua BOMBA PICA ACUM in capul lui Iohannis ! CE A FACUT cancelarul Germaniei

O noua BOMBA PICA ACUM in capul lui Iohannis ! CE A FACUT cancelarul Germaniei

O noua BOMBA PICA ACUM in capul lui Iohannis ! CE A FACUT cancelarul Germaniei
Merkel l-a sunat pe Iohannis. Cancelarul german, „preocupat” de demersurile care afectează lupta anticorupţie
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri o convorbire telefonică cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, la iniţiativa acesteia, unul dintre principalele subiecte abordate fiind continuarea luptei anticorupţie. Merkel „şi-a exprimat preocuparea” faţă de demersurile care ar putea să afecteze lupta anticorupţie, conform unui comunicat de presă de la Cotroceni. Convorbirea vine în contextul în care Iohannis a convocat un referendum în care urmează să consulte populaţia în legătură cu lupta anticorupţie şi integritatea funcţiei publice, iar coaliţia de guvernare PSD-ALDE nu renunţă la cele două proiecte normative privind graţierea unor condamnaţi şi modificarea Codurilor Penale, prin care infracţiuni ca abuzul în serviciu şi conflictul de interese sunt practic golite de sens juridic, nemaiputând fi pedepsite.

„Cancelarul german a exprimat întreaga susţinere pentru continuarea luptei anticorupţie în România şi s-a arătat preocupată de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea acestui fenomen”, arată Preşedinţia, într-un comunicat de presă.

„Cei doi lideri au evocat stadiul excelent al relaţiei speciale, de natură strategică, pe care România şi Germania îl împărtăşesc şi au discutat despre consolidarea şi aprofundarea dialogului politic bilateral, cât şi despre intensificarea coordonării pe teme europene. Preşedintele României a arătat că ţara noastră rămâne, la nivel regional, un partener de încredere, unul dintre cei mai importanţi piloni de stabilitate. În contextul crizelor complexe la nivel internaţional, cooperarea dintre România şi Germania a cunoscut o dinamizare reală, atât în cadrul UE, cât şi în cadrul NATO, această tendinţă trebuind continuată şi pe viitor. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, cu acest prilej, partenerului german un mesaj ferm privind angajamentul său pentru continuarea luptei anticorupţie în România, în scopul construcţiei unei democraţii mature şi solide”, mai transmite Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis a evidenţiat natura complexă a acestui proces şi a menţionat şi concluziile pozitive ale recentului raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru consolidarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul Angela Merkel au discutat, de asemenea, despre cele mai importante teme actuale de pe agenda europeană, cât şi despre viitorul Uniunii Europene, în special în pregătirea summitului informal al UE din Malta (3 februarie a.c.) şi al summitului aniversar de la Roma (24-25 martie a.c.), pentru marcarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Cei doi înalţi oficiali au convenit intensificarea cooperării între România şi Germania pe problematica europeană, inclusiv în contextul procesului de reflecţie privind viitorul proiectului european, cu privire la care ambele state împărtăşesc poziţii similare.

Proiectele privind graţierea şi modificarea Codurilor penale nu vor fi retrase, ministrul Justiţiei urmând să propună luni modalitatea de promovare, care poate fi adoptarea prin OUG, trimiterea în Parlament sau angajarea răspunderii Guvernului, au menţionat joi pentru Mediafax surse politice.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat un referendum în care urmează să consulte populaţia în legătură cu lupta anticorupţie şi integritatea funcţiei publice, iniţiativa în acest sens fiind trimisă la Parlament pentru a fi avizată consultativ.

Ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, a transmis joi un mesaj public de sprijin pentru DNA, subliniind că instituţia se confruntă cu circumstanţe dificile, iar românii merită integritate sporită din partea instituţiilor, a funcţionarilor publici şi din partea reprezentanţilor lor aleşi.

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.