Publicitate

ROMANI, CE VI SE PREGATESTE ? DE CE ATATEA SIMULARI DE CUTREMUR ?

ROMANI, CE VI SE PREGATESTE ? DE CE ATATEA SIMULARI DE CUTREMUR ?
Publicitate

Simulare de cutremur cu magnitudine 7 pe scara Richter. Rezultatele scenariului: 1500 de morti si 3910 de raniti in Bucuresti

Scenariul exercitiului ”SEISM 2016” arata ca dupa primele 12 ore de la producerea cutremurului de peste 7 grade pe scara Richter s-u inregistrat in Capitala 3.910 persoane ranite, 1.500 decedati si 2.600 de persoane sinistrate.

 

Marti dimineata, la ora 8,04, a fost declansat un exercitiu ce simuleaza interventia autoritatilor in urma unui cutremur de peste 7 grade pe Richter, cu impact la Bucuresti si Iasi, scopul fiind verificarea timpilor de reactie si capacitatea de mobilizare.

“Dupa primele 12 ore ale exercitiului avem urmatoarele repere ale zilei: Efectele inregistrate – In Bucuresti au fost inregistrate 3.910 persoane ranite, 1.500 persoane decedate, iar 2.600 de persoane sunt sinistrate – ramase fara adapost. Aceste cifre sunt in dinamica!

Din punct de vedere al infrastructurii – au fost inregistrate avarii la: 147 de imobile, un spital, 4 scoli, sediile a 2 agenti economici, precum si la reteaua de transport gaz metan intre uzina ‘Republica’ si zona rezidentiala. Din motive de securitate, utilitatile au fost sistate si vor ramane asa pana cand vom avea certitudinea ca infrastructura specifica poate functiona in conditii de siguranta. Cele mai afectate zone din Bucuresti au fost Centrul Istoric, cartierele Pantelimon, Baneasa si Pajura, precum si in zona Calea Mosilor si George Cosbuc”, se afirma intr-un comunicat al MAI transmis AGERPRES.

De asemenea, potrivit scenariului, in Iasi au fost inregistrate 2.200 persoane ranite, 875 decedate, 750 persoane sinistrate, si aceste cifre nefiind definitive.

“Au fost solicitati 20 de medici legisti pentru efectuarea necropsiilor persoanelor decedate. Din punct de vedere al infrastructurii, avem 60 de imobile avariate, o avarie structurala la un baraj, precum si o rupere de terasament in localitatea Targu Frumos. Cea mai afectata zona a fost zona centrala din Municipiul Iasi. 45 dintre imobilele avariate nu mai pot fi locuite”, precizeaza sursa citata.

In Bucuresti au fost salvate de sub daramaturi 125 de persoane, iar alte aproximativ 3.200 au primit asistenta medicala de urgenta si primul ajutor calificat, unele in corturi de prim ajutor, altele in cadrul spitalelor.

La orele 19,00 s-a finalizat centralizarea paturilor libere in unitatile medicale alertate (Bucuresti, Iasi, judetele limitrofe si spitalele regionale), fiind disponibile imediat 5.757 paturi dintre care 326 de ATI, la care se adauga disponibilizari suplimentare la sase ore 1.206 paturi din care 141 ATI si suplimentar la 12 ore 350 de paturi din care 290 ATI.

In Iasi au fost salvate 50 de persoane aflate in situatii critice.

Persoanele decedate, care exced celor 300 de locuri din morgile din Bucuresti, vor fi depuse in corturi si alte spatii de depozitare ale Institutului National de Medicina Legala. 105 medici legisti sunt pregatiti si vor fi mobilizati prin rotatie.
Interventia pentru salvarea populatiei, detaliaza sursa citata.

Potrivit comunicatului MAI, in cursul zilei a fost solicitata asistenta internationala prin Mecanismul de Protectie Civila, care a constat in prima faza in 5 echipe medii de cautare-salvare urbana, ulterior fiind completata cu o a doua solicitare – dupa replica la seismul produs in cursul diminetii: 4 echipe grele de cautare-salvare; o echipa medie de cautare-salvare; un spital mobil; 1.000 de corturi pentru populatia evacuata, suficiente pentru 10.000 de persoane;15.000 de saci de dormit; 15.000 de paturi; 100 de generatoare electrice; 8.000 de vaccinuri antitetanos; 30.000 de unitati de solutie cristaloida de 0,5 l si 1 l; 200 de unitati din fiecare grupa de sange.

De asemenea pentru evaluarea situatiei din teren au fost solicitate imagini din satelit pentru zona Bucuresti-Ilfov.

Pentru asigurarea zonelor unde s-au inregistrat efecte ale cutremurului si pentru protejarea bunurilor ramase in acestea s-au luat masuri suplimentare de asigurare a ordinii publice prin prezenta de politisti si jandarmi in aceste perimetre.

loading...

Publicitate

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.