Publicitate

ROMANIA IN ALERTA ! O nouă ÎNREGISTRARE cu românul răpit în Burkina Faso: Iulian Gherguţ cere Guvernului să facă tot ce poate pentru a-l elibera

ROMANIA IN ALERTA ! O nouă ÎNREGISTRARE cu românul răpit în Burkina Faso: Iulian Gherguţ cere Guvernului să facă tot ce poate pentru a-l elibera
Publicitate

Românul Iulian Gherguţ, ţinut ostatic în Burkina Faso după ce a fost răpit pe 4 aprilie 2015, apare într-o înregistrare în care cere Guvernului României să facă tot ce poate pentru a-l elibera.

În înregistrarea obţinută de Le Monde de la SITE, centrul american de monitorizare a site-urilor jihadiste, se observă că Iulian Gherguţ are barbă, vorbeşte franceză cu un accent puternic, spune că secvenţa este înregistrată la 21 septembrie şi că starea sa de sănătate este bună. De asemenea, el precizează că se gândeşte la familia lui şi cere ajutor Guvernului României pentru a fi eliberat cât mai repede.

Ministerul Afacerilor Extreme a transmis că a luat notă de difuzarea înregistrării la data de 31 octombrie 2016 a materialui video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. MAE a comunicat că în prezent se ocupă de demersurile necesare pentru a verifica autenticitatea înregistrării video, în care Iulian Gherguţ, cetăţeanul român, răpit în anul 2015 de către al-Mourabitoune, o grupare afiliată Al-Qaidei, solicită Guvernului român răscumpărarea sa.

Celula de criză interinstituţională ce gestionează situaţia ostaticului român precizează că lansarea unei astfel de înregistrări în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen şi că lucrează în regim de permanenţă la gestionarea situaţiei.

Iulian Gherguţ, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, a fost răpit la 4 aprilie 2015 de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.

Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai anul trecut de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat “Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”. Mesajul audio a fost difuzat anul trecut  în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar. Cu această ocazie, Sahraoui şi-a reiterat jurământul de credinţă faţă de gruparea Stat Islamic, semnalând ruptura faţă de Mokhtar Belmokhtar, care şi-a redenumit recent gruparea al-Qaida în Africa de Vest.

loading...

Publicitate

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.