ROMANIA IN PERICOL! Va fi lovita de un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter ?

ROMANIA IN PERICOL! Va fi lovita de un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter ?

Activitatea seismică din Vrancea i-a împins pe seismologi să emită păreri controversate de viitorul mare cutremur pe care îl aşteaptă ţara noastră în ultima perioadă. S-a tot vorbit de ciclicitatea cutremurelor mari, iar undeva la 35-40 de ani un mare cutremur zguduie întreaga Românie. În rândul specialiştilor lucrurile sunt confuze, dar clare. Un mare cutremur va bate în curând la poarta ţării noastre, singura problemă este că nu se ştie cu exactitate când se va produce.

Pe o hartă de hazard seismic a Europei, România se află în zona cea mai expusă la cutremure devastatoare. Cea mai importantă dintre regiunile seismologice este Vrancea. Practic, această zonă este responsabilă de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia seismică. Însă cele mai expuse oraşe din lume în cazul unui seism sunt cele din Asia.

Cutremurul care va lovi România în perioada următoare, va avea o magnitudine estimată între 7,5-7,6 grade pe scara Richter. În Vrancea există două segmente diferite care acţionează distinct. În prima fază, cutremurele se produc în segmentul inferior şi abia apoi în cel superior. În acest sens, cutremurele de mare magnitudine sunt prevenite de mai multe cutremure de mică intensitate, ceea ce îi face pe specialişti să tragă un semnal de alarmă care anunţa iminenţa unui cutremur de maximă intensitate într-o perioadă viitoare.

 

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.