SUNTEM EXPUSI IN FIECARE ZI ! IATA DE CE pierdem materia alba din creier !

SUNTEM EXPUSI IN FIECARE ZI ! IATA DE CE pierdem materia alba din creier !

Poluarea mediului inconjurator altereaza pe termen lung starea de sanatate a creierului uman, conform unui studiu publicat în revista Annals of Neurology.

Studiul arata ca persoanele care au fost expuse la un nivel mai mare de poluare a aerului au creierul „mai imbatranit” decat cele care au respirat regulat aer curat. In cadrul studiului, oamenii de stiinta au efectuat scanarea creierului a peste 1.400 de femei in varsta, pentru a evalua nivelul materiei cenusii (care proceseaza informatii) si al materiei albe (care ajuta nervii din creier sa comunice).

Ei au analizat datele poluarii aerului pentru a estima la cat de multa poluare sub forma de particule minuscule au fost expuse participantele la studiu, intre anii 1999-2006.

Cercetatorii au descoperit ca pentru fiecare 3,49 micrograme pe centimetru cub de poluare a aerului femeile au fost expuse la o scadere a materiei de culoare alba de 6,23 centimetri cubi. Aceasta ar fi echivalenta cu pana la doi ani de imbatranire a creierului, scrie bzi.

Descoperirea conform careia exista o puternica conexiune intre poluare si nivelul de imbatranire a creierului este extrem de importanta. Se pare ca pierderea materiei albe este legata de tulburari cognitive, dementa si boli neurologice grave, precizeaza co-autorul studiului Gregory Wellenius, profesor asociat la Brown University School of Public Health din SUA.

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.