Trump A DECIS: ”Nu ii vrem aici” ! VIZELE romanilor, IN MARE PERICOL ! Musulmanii nu vor mai fi primiti in SUA

Trump A DECIS: ”Nu ii vrem aici” ! VIZELE romanilor, IN MARE PERICOL ! Musulmanii nu vor mai fi primiti in SUA

SOCANT !

Trump A DECIS: ”Nu ii vrem aici” ! VIZELE romanilor, IN MARE PERICOL ! Musulmanii nu vor mai fi primiti in SUA

Preşedintele SUA Donald Trump a semnat vineri o interdicţie de 4 luni pentru refugiaţii din Siria şi pentru cetăţenii din alte 6 state majoritar musulmane de a mai intra în SUA. Măsura, care a stârnit controverse aprinse, ar fi menită să protejeze americanii de atacurile teroriste. „Nu îi vrem aici”, a spus Trump. Cetăţenii din Siria, Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen nu mai pot intra în SUA, după ordinul semnat de Trump. Printre măsurile semnate de Trump, sunt incluse şi revizuiri sau verificări ale procesului de acordare a vizelor pentru cetăţenii din toată lumea.

Donald Trump a semnat vineri, la Pentagon, după ceremonia de învestire a noului secretar al Apărării, generalul James Mattis, un ordin executiv prin care a suspendat accesul pentru 4 luni refugiaţilor din Siria în SUA, interzicând de asemenea intrarea în ţară a cetăţenilor sirieni şi ai altor 6 state majoritar musulmane – Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen, pentru 3 luni.

„Stabilesc noi măsuri de verificare pentru a-i ţine pe teroriştii radicali islamişti în afara Statelor Unite ale Americii. Nu îi vreau aici. Vrem să îi primim în ţara noastră pe cei care vor sprijini ţara noastră şi vor iubi adânc poporul nostru”, şi-a justificat Trump măsura, conform Reuters.

Textul ordinului semnat de Trump stabileşte, conform BBC: suspendarea programului de admisie în SUA al refugiaţilor, pentru 4 luni; interzicerea refugiaţilor din Siria până când au loc „schimbări semnificative”; suspendarea pentru 90 de zile a accesului în SUA pentru cetăţenii din Irak, Siria şi „zone cu probleme”, acestea fiind Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen; prioritizarea aplicaţiilor pentru statutul de refugiat pe baza persecutării religioase, doar dacă persoana care aplică face parte dintr-o minoritate religioasă în ţara de origine; plafonarea la limita de 50.000 de refugiaţi primiţi în SUA în 2017, adică mai puţin de jumătate decât stabilise Barack Obama.

Excepţia privind persecuţia minorităţilor religioase ar fi menită să îi ajute pe creştinii din Siria, a explicat Trump.

Alte măsuri incluse în ordin privesc o evaluare pe larg a informaţiilor cerute de la cetăţenii tuturor celorlalte state pentru acordarea de vize, revizuirea schemelor de vize între naţiuni, pentru asigurarea faptului că sunt „cu adevărat reciproce” faţă de cetăţenii SUA, dar şi suspendarea imediată a Programului Visa Interview Waiver (care vizează reînnoirea unor categorii de vize pentru străinii care au deja viză de SUA).

Măsurile semnate de Trump au intrat în vigoare imediat. Deja ordinul a stârnit controverse aprinse, Consiliul pentru Relaţii Americano-Islamice anunţând că va ataca în instanţă acest ordin, luni, pentru că i-ar discrimina pe musulmani pe baza credinţei, fapt ce contravine Constituţiei SUA.

Musulmanii care sunt stabiliţi deja legal în SUA, cu carte verde, şi care provin din ţările vizate de Trump au deja probleme în a stabili dacă mai pot ieşi din ţară şi reveni înapoi.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump a bătut monedă puternic pe teama de terorişti şi pe afluxul de refugiaţi provocat de războiul din Siria, spunând că refugiaţii pot fi un „cal troian” care permite intrarea în SUA a atacatorilor. În 2015, Trump a cerut interzicerea intrării în SUA pentru toţi musulmanii.

„Dacă se gândesc la o excepţie pentru creştini, în orice alt context legal discriminarea în favoarea unei religii şi împotriva altei religii poate încălca Constituţia”, a explicat Stephen Legomsky, fost consilier şef pe probleme de legislaţie la Serviciile de Imigrare şi Cetăţenie din administraţia Obama.

Pe de altă parte, profesorul de drept Peter Spiro consideră, conform Reuters, că măsura nu ar încălca Constituţia, pentru că preşedintele şi Congresul au loc de manevră când vine vorba de deciziile privind azilul în SUA. „Este o prioritizare complet plauzibilă”, a explicat profesorul.

Democraţii au atacat deja măsura luată de Trump. „Ordinul executiv semnat astăzi de preşedintele Trump este mai mult despre zenofobie extremă decât despre verificare extremă”, a spus senatorul democrat Edward Markey.

O parte din republicani au susţinut însă măsura. Paul Ryan, şeful Camerei Reprezentanţilor din Congres, a declarat că „suntem o naţiune plină de compasiune şi eu susţin programul de relocare a refugiaţilor, dar este timpul să reevaluăm şi să întărim procesul de verificare la acordarea vizelor”.

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.