Publicitate

UNUL DINTRE MARILE MISTERE ALE LUMII, Insula Paștelui: SCRIEREA RONGORONGO

UNUL DINTRE MARILE MISTERE ALE LUMII, Insula Paștelui: SCRIEREA RONGORONGO
Publicitate

INSULA PAȘTELUI ESTE CEA MAI ESTICĂ INSULĂ A ARHIPELAGULUI POLINEZIA. EA ESTE SITUATĂ LA 2000 DE MILE MARINE DISTANȚĂ FAȚĂ DE CHILI. ESTE O INSULĂ IZOLATĂ, DEPARTE DE RUTA MARITIMĂ ȘI DIN ACEASTĂ CAUZĂ A FOST DESCOPERITĂ FOARTE TÂRZIU DE CĂTRE EUROPENI.

Insula-Paștelui Insula Paștelui: SCRIEREA RONGORONGO, UNUL DINTRE MARILE MISTERE ALE LUMII

Insula a fost descoperită în duminica de Paști, în anul 1722. Scrierile descoperite de cercetători intrigă și fascinează. Scrierea a fost numită rongorongo.

Pictogramele gravate pe tablete reprezintă personaje, obiecte, păsări, animale stilizate. Numărul acestor caractere este de peste 14000.

Specialiștii susțin că este o scriere ideografică și nu o scriere alfabetică, bazată pe silabe. Această scriere seamănă izbitor de mult cu cea proto-indiană din valea Indusului, practicată acum 4500 de ani.

O primă concluzie se impune. Populația de pe această insulă cunoștea scrierea. Fără răspuns rămâne întrebarea cum a fost posibil ca această populație să cunoască scrierea în condiții de izolare totală, departe de orice contact cu alte civilizații? Sau poate că lucrurile nu stau așa.

ÎN SCRIEREA RONGORONGO EXISTĂ CARACTERE CARE REPREZINTĂ ELEFANȚI. PE INSULA PAȘTELUI NU EXISTĂ ELEFANȚI. ACEEAȘI SITUAȚIE PENTRU MAIMUȚE.

Cum a fost posibil acest lucru în condițiile în care în Polinezia nu există astfel de animale? Puținii pascuani care au supraviețuit masacrului sau deportării nu știau să scrie sau să citească.

Ei consideră că regele fondator, Hotu Matua, pe care-l divinizează, este autorul acestei scrieri. În anul 1770, reprezentantul pascuanilor a semnat actele de cesiune către spanioli folosind caractere ale scrierii rongorongo. Pascuanii citesc de la sânga la dreapta și de sus în jos.

citeste mai mult aici

loading...

Publicitate

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.