VESTILE pe care le asteptau TOTI ROMANII ! Se majorează PENSIILE anul acesta

VESTILE pe care le asteptau TOTI ROMANII ! Se majorează PENSIILE anul acesta

VESTI SENZATIONALE PENTRU TOTI ROMANII !

În 2016, valoarea punctului de pensie se majorează cu cinci puncte procentuale, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015. Asta înseamnă o creştere de la 830,2 lei, cât a fost punctul de pensie în 2015, la 871,7 lei şi se traduce printr-o uşoară creştere a pensiilor de stat.

Valoarea punctului de pensie trebuie majorată în fiecare an cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, aşa cum stabileşte Legea pensiilor, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Pentru situaţia de faţă, indicatorii folosiţi pentru stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul 2016 sunt cei definitivi, cunoscuţi în 2015 pentru 2016 (comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică).

Se pare ca majorarea este puţin mai mare decât ar fi trebuit să fie, astfel că, prin derogare, în loc de o creştere de 4,31%, s-a optat pentru una de 5%. “Se are în vedere faptul că în perioada 2011-2012 nu s-a aplicat majorarea punctului de pensie, iar în anul 2016 se încearcă o îndreptare parţială a acestui fapt”, a fost precizat în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Cuantumul pensiei este determinat prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual reprezintă, potrivit Legii pensiilor, “numărul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta în întreaga perioadă de activitate la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege la data pensionării”.

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.