Bărbații vin de pe Marte, femeile tot de p-acolo

Numiți 10 femei mișto, trecute de 45 de ani. Numiți 10 bărbați mișto, trecuți de 45 de ani.

Apoi facem o comparație și ajungem la concluzia că femeile care erau mișto pînă în 35-40 de ani au tendința să se transforme în bărbați. Crudul adevăr, dar cam așa e. Iar tendința asta e și mai vizibilă la femeile care au avut parte de belșug în viața de pînă atunci. O să mă explic imediat. Pînă acolo, să revin puțin la chestiunea din primul rînd. Zece bărbați cunoscuți care-mi vin la întîmplare în minte.

  • George Clooney

Poza de mai sus e făcută pe vremea cînd avea pînă în 30 de ani. Nu poți să zici care dintre cele două personaje din poză sînt mai interesante. Parcă porcușorul e mai simpatic decît tipul șters cu păr bufant.

  • Brad Pitt

Cert e că Brad avea ceva în el de cînd era tinerel. Dar a acumulat multe puncte în plus odată cu trecerea anilor. Iar ochelarii îi șad cum trebuie la 51 de ani.

  • Robert Downey Jr. 

Să mai adaug ceva sau e destul de evidentă treaba? Și pot să înșir o grămadă de nume, de la clasici ca Gregory Peck, Clark Gable, Cary Grant, Humphrey Bogart, Frank Sinatra, pînă la Leonardo di Caprio, Daniel Craig sau, mai nou, Paul Rudd.

Cred că am numit mai mult de zece. Toți „au devenit bărbați” abia după ce au trecut binișor de 30-35 de ani. Nu bag mîna-n foc dar pot să afirm că, în ultima sută de ani, doar James Dean și Rock Hudson au devenit simboluri masculine pînă-n 30 de ani. Unul a murit la 24 de ani, altul era gay și a murit la 60 de ani de SIDA. Ar mai fi Rudolph Valentino, dar perioada în care a trăit e atît de tulbure că nu poate fi luat ca reper în textul ăsta. Și, oricum, era un fel de pipiță bărbat, chestie nouă pe vremea aia, probabil de aici fascinația pentru el.

Cît despre femei, e nasol că nu există egalitate între sexe. De aici diferența asta dureroasă și cuantificabilă atunci cînd ne raportăm la aspect și chiar influență în societate după o anumită vîrstă. Pentru că, după ce trece de 35 de ani, femeia are o traiectorie sexuală descendentă care-i influențează viața socială. Iar de multe ori, maternitatea intervenită în perioada asta, mai mult strică decît să ajute. D-aia avem o grămadă de forumuri de jihadiste materne și feministe ajunse la menopauză mentală. Ați văzut bărbați care să trăncăne pe forumuri și bloguri de tăticuți? Căcat, avem alte chestii mai bune de făcut. De exemplu, să ne uităm la o etapă din Turul Franței. Chiar dacă citim cărți despre psihologia copilului, nu ne lăudăm cu asta. Sau poate puțin, dar abia după ce bem mai mult de 10 beri cu prietenii. Treabă ce nu se mai întîmplă la fel de des ca la postadolescență. Și, dacă mi s-ar da posibilitatea absurdă să revin încă o dată la 20 de ani, aș refuza politicos printr-un „Nu, mulțumesc. Sugi pula”. Că mă uit în urmă și constat că nu mai sînt la fel de tembel ca în urmă cu 10-15 ani și mă simt mai bine avînd 35.

Ok, și atunci de ce zic că femeile se transformă în bărbați? Păi se transformă la nivel vizual, că-și pierd avantajele și formele avute pînă la 35-40 de ani. Că așa se întîmplă cînd nu mai ai la fel de mult estrogen. Anatomia e de porc. Și la nivel mental regresează la mintea unui băiat de 18-20 de ani. Bineînțeles că exagerez, dar cîte femeiuști d-astea trecute prima tinerețe n-ați văzut în patru labe, de 8 martie, ziua internațională a femeii care a dat în mintea adolescentului nefutut?

Femeile celebre și considerate frumoase sînt cele mai afectate de regresia asta biologică. D-aia întrebam cîte femei cu adevărat mișto, trecute de 45 de ani, putem numi. Mișto la nivel sexual precum bărbații de mai sus. Să mor dacă sînt multe. Și nu degeaba Brigitte Bardot și-a făcut bagajele și n-a mai jucat în filme după vîrsta de 39 de ani. Presimțise ea ceva, drept urmare s-a transformat într-o cuțofilă atroce la bătrînețe. Iar acum ne uităm ca proștii la Mihaela Rădulescu, un fost sex simbol românesc, care se transformă încet, cu ajutorul operațiilor estetice, într-un Adrian Enache mai complexat.

Dintre femeile mișto, despre care poți spune că și-au păstrat farmecul și nu s-au transformat în „doamne elegante”, care-i un eufemism pentru „s-au transformat în babe”, aș putea-o numi eventual pe Monica Bellucci. Dar și în privința ei am niște rețineri, mai ales că urmează fie Bond Girl în următorul film al francizei. Și cam am o senzație că a ratat și ea trenul cu vreo 10 ani.

Ca să închei, italianca e din aceeași generație cu Halle Berry, care a avut inspirația să-și joace rolul în Bond la timp, în urmă cu 13 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.