Dezvoltare personala – Cum te ajută coaching-ul?

Care sunt asteptarile si visele tale ? Ce este posibil pentru tine? Ce este important pentru tine? Ai tot ceea ce meriti pentru tine ? Ce are de a face coaching-ul cu visele? Coaching-ul se refera la schimbare, la a aduce lucruri noi in viata ta .

Coaching-ul este o metoda de explorare a acestor intrebari, alaturi de o persoana care este capabila sa te ajute sa iti implinesti cele mai dorite vise si sa devii persoana care iti doresti sa fii. Coaching-ul face acest lucru.

Coaching-ul va declansa imaginatia.

Simtim ca meritam mai mult, dorim sa ne exprimam liber si creator, suntem dispusi sa investim timp si bani in dezvoltarea noastra si sa ne gasim mai usor entuziasmul in ceea ce facem.

Coach-ul este magicianul schimbarii, indrumatorul, ghidul nostru in drumul catre aflarea misiunii noastre personale. El examineaza cartile de joc de care dispui, pentru a te ajuta sa joci mai bine, poate schimba regulile jocului sau poate gasi alt joc , mai potrivit pentru tine.

Ce face coach-ul ?

 • Asista persoanele sa identifice obiective specifice si apoi sa atinga aceste obiective mult mai repede si cu entuziasm
 • Furnizeaza clientului instrumentele, perspectivele si structura pentru a obtine mai mult printr-un proces de responsabilitate
 • Schimba credinte limitative si creeaza puncte de constientizare la care clientii sa reflecteze
 • Coaching-ul pentru viata sau coaching-ul personal vizeaza asistarea unei persoane si are ca obiectiv elaborarea, aplicarea si evaluarea proiectului ei de viata.

Cand faci apel la un coach ?

Cand vrei sa :

 • reflectezi la alegerea carierei
 • imbunatatesti stilul de viata
 • ameliorezi relatiile cu anturajul
 • re-centrezi viata profesionala, personala si spirituala in jurul valorilor
 • sa inveti sa comunici mai bine
 • sa muncesti mai bine
 • sa te imbraci mai bine
 • sa obtii greutate optima si o viata mai sanatoasa

Unde este focusul in coaching?

Coach-ul se concentreaza la nevoile cele mai mari ale clientilor. O parte din discutie cuprinde :

 • Unde esti in prezent in relatie cu ce vrei sa fii in viitor ?
 • Care sunt obiectivele tale? Sunt ele corelate cu valorile?
 • Pentru a obtine ceea ce vrei in orice situatie, care sunt punctele tari si ce parti necesita imbunatatiri si concentrare?
 • Prin crearea unui focus in jurul a ceea ce doreste clientul sa obtina, coach-ul asista clientul sa mentina focusul pe ceea ce il face sa se simta de succes

De ce functioneaza coachingul ?

Caoching-ul functioneaza din urmatoarele motive :

 • Sinergia dintre coach si client creaza impuls
 • Definirea unor obiective clare il sustin pe client sa merga spre acele obiective mai repede si fara efort
 • Clientul dezvolta noi abilitati si aceste noi abilitati se traduc in mai mult succes si o viata echilibrata

De ce a devenit coaching-ul asa de popular?

Coaching-ul a devenit atat de popular din urmatoarele motive:

Multi oameni au obosit sa faca ceea ce ei cred ca “ar trebui” si sunt gata sa faca ceea ce “vor”sa faca , intelegand ca ei au facut alegerea. Oamenii au realizat cat de simplu este sa obtina ceva pe care ani de-a randul au simtit ca nu pot atinge.

Multi oameni isi creaza timpul si resursele de a investi in ei in acest process de crestere si vad beneficiile pe termen lung. Spiritualitate. Societatea noastra cauta un inteles mai profound in viata si in munca. Companiile cauta mijloace inovative de crestere din interior, incepand cu ele si cu angajatii
Pot lucra cu un coach doar pentru un proiect/obiectiv scurt ?

Da. Unii clienti angajeaza un coach pentru a-i ajuta sa atinga un obiectiv specific sau proiect. In mod uzual, clientul incepe sa lucreze cu coach-ul dupa acest obiectiv finalizat, deoarece sinergia creata si suportul relatiei furnizeaza setare si atingere de obiective.

Cat timp ma angajez sa lucrez cu un coach ?

Majoritatea coach-ilor cer un angajament de minim 3 luni. Exista optiunea sa intrerupi coaching-ul imediat daca parteneriatul nu functioneaza pentru client.

Cat costa sa lucrezi cu un coach ?

Costul veriaza in functie de tipul de coaching pe care il cauta clientul, durata, daca este personal sau corporate si natura proiectului ( daca exista).

Scurt istoric.

Coaching-ul propriu zis corespunde unei activitati de ajutorare prin insotire si putem spune ca a luat fiinta atunci cand doua persoane ale speciei umane s-au intalnit pentru prima data, au schimbat cateva cuvinte, iar unul l-a ascultat pe celalalt pentru a-l ajuta! In momentul in care un om il asculta pe unul dintre semenii sai, isi da cu parerea, il ajuta sa gaseasca o solutie, fara sa o impuna, atunci s-a nascut coaching-ul.

Parintele coaching-ului este Socrate si este cel care spunea celui ce vroia sa-l asculte” Cunoaste-te pe tine insuti”.

Nevoia de sustinere

Mai aproape de anii ’50-’60 starurile americane de cinema si de teatru au simtit nevoia de a avea pe cineva alaturi pentru a le sustine moral, personal, profesional. La fel s-a intamplat si cu sportivii care au cerut ajutor pentru a progresa. Pentru a castiga compentitiile, pregatirea fizica, tehnica si tactica era necesara, dar nu si suficienta. Mai trebuia sa se amelioreze un aspect: mentalul.

In cartea the Inner Game of Tennis, Timothy Gallway, parintele modern al coachingului, observa ca, inainte de a pretinde ca isi va intrece concurentii, orice competitor trebuie mai intai sa infrunte adversarul din sine si sa treaca peste obstacolele interioare care il impiedica sa-si puna in valoare intregul potential.

De aici pana la a vedea in orice persoana care munceste un “campion”care doarme in adancul ei si pe care un antrenament adecvat l-ar putea trezi, nu este decat un pas.

Procesul de coaching

Acest proces acopera toate laturile vietii tale (personala, profesionala, sociala, spirituala, de familie). Aceste laturi sunt strans legate intre ele, interfereaza si comunica unele cu altele si participa impreuna la evolutia personala.

Coaching-ul personal este indreptat inspre viitor, ancorat in prezent, vizeaza cresterea, bunastarea, autonomia persoanei, permite dezvoltarea potentialului in plan personal si profesional.

Obiectivul este dezvoltarea responsabilitatii si increderii de sine, indrumarea catre autonomie.

Coach-ul personal este un profesionist in slujba clientului, in sensul acceptarii alegerilor sale , a realitatii, a obiectivelor si a cererii sale. Clientul se afla in postura de manager unic al vietii sale – singurul responsabil de amenajarea dorita, liber de a avea dreptul la eroare, de a decide el insusi asupra unor noi optiuni si de a gasi mijloacele adecvate de a duce la bun sfarsit actiunile sale.

Rolul coach-ului este de a veghea cu un pas in urma clientului, avand convingerea ca acesta va gasi in el insusi sau in mediul din jur toate resursele de care are nevoie.

Coaching-ul personal pentru viata se adreseaza persoanelor care au un grad de autonomie suficient nu numai in domeniul afectiv si financiar, dar si sub aspect cognitiv, intelectual, comportamental, social si spiritual.

Diferenta dintre coaching si psihoterapie , training, mentoring, management

Coaching-ul personal NU se adreseaza persoanelor ale caror simptome legate de emotii puternice din trecut sunt evidente .

In acest sens diferentele ditre coachingul pentru viata si psihoterapie sunt evidente: prin simptomele care tin de psihopatologie:

– fobii, insomnii rebele, stari depresive, conduite ce dau dependenta, o suferinta cunoscuta sau recunoscuta ce il impiedica pe individ sa traiasca in prezent.

Psihoterapia este orientata spre trecut in vederea unei reparatii, pentru a-i permite persoanei sa-si traiasca mai bine prezentul Training-ul invata oamenii sa faca ceea ce nu stiu inca sa faca. Mentoring-ul arata oamenilor cum procedeaza oamenii care sunt buni la ceva anume.

Management-ul inseamna sa te asiguri ca oamenii fac ceea ce stiu sa faca.

Life-coaching-ul ajuta oamenii sa identifice si sa-si atinga obiective personale, folosind o varietate de tehnici si instrumente. Life-coaching-ul este orientat spre viitor, pentru a gasi un sens la ceea ce traieste persoana in prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *