5 competente esentiale pentru intretinerea masinii

Cand vine vorba de competentele de intretinere auto multi barbati lasa de dorit. Un studiu recent realizat de Michelin arata ca un procent de 33% dintre barbati nu stiu cum sa verifice presiunea in anvelope.

Asa cum ai grija si de alte gadgeturi cum ar fi de un laptop sau de un televizor, asa trebuie sa ai si grija de masina ta.

Daca faci parte dintre acei barbati este timpul sa te trezesti si sa citesti cele 5 competente esentiale pentru intretinerea masinii pe care trebuie sa le stii pentru a fi in siguranta cu masina ta atunci cand pleci la drum.

1. Verifica nivelul de ulei

Uleiul are rolul de a raci, curata si lubrefia motorul masinii tale. Schimba uleiul din motor atunci cand ai facut numarul de kilometri astfel incat sa pastrezi motorul curat si fara probleme.

Cele mai multe autoturisme noi necesita ulei de motor sintetic sau semi-sintetic ce iti asigura undeva la 10000 de km in shimb ce uleiul conventional trebuie schimbat mult mai repede.

Asadar, daca stii ca ai depasit 10000 de km ar fi timpul sa mergi la un magazin specializat pentru ati achizitiona un ulei de motor.

2. Verifica presiunea in anvelope

Anvelopele umflate prea tare pot afecta tractiunea masinii pe drumurile alunecoase iar anvelopele care nu au suficient aer se vor uza mai repede.

Cele mai multe masini au un autocolant pe stalpul de la sofer , capacul de la rezervor sau o carte in care arata ce presiune trebuie sa ai in anvelope. Cele mai multe anvelope se incadreaza intre 2 si 2,5 bar.

Pentru a verifica si regla presiunea din anvelope poti sa iti cumperi un compresor auto de la un magazin auto sau online, astfel incat sa il ai tot timpul in masina.

Cel putin odata pe luna este indicat sa verifici presiunea din anvelope.

3. Curata parbrizul si lamelele stergatoarelor

In cazul in care stergatoarele lasa urme neclare sau pete pe parbriz acesta este un risc de siguranta.

Daca ti se intampla acest lucru nu trebuie neaparat sa iti schimbi stergatoarele ci poti sa le cureti cu o carpa si o solutie de parbriz pana vei indeparta toate resturile si ceara ramasa de la spalatorie.

In cazul in care curatarea lamelelor nu rezolva aceasta problema e timpul sa cumperi alte lamele noi pentru stergatoare.

Daca nu folosesti lichid de parbriz ar fi indicat sa iti cumperi unul care sa nu inghete iarna iar vara sa iti curete bine parbrizul masinii.

Verifica nivelul lichidului de parbriz odata pe luna pentru a te asigura ca poti curata in orice moment parbrizul atunci cand o insecta s-a izbit de el.

Rezervorul ce contine acest lichid de parbriz este etichetat si se afla sub capota masinii.

4. Verifica nivelul lichidului de frana

Regula importanta: De fiecare data cand iti schimbi uleiul la masina, verifica si nivelul lichidului de frana.

Cauta semnele de „min” si „max” aflate pe rezervorul lichidului de frana si atata timp cat se afla intre cele doua indicatii e bine.

Daca nivelul lichidului de frana este aproape de min sau sub minim inseamna ca fie placutele de frana sunt uzate fie sistemul de franare are pierderi si este timpul sa mergi la un service auto

5. Verifica nivelul lichidului de racire

Atunci cand verifici nivelul lichidului de frana verifica si nivelul lichidului de racire deoarece el iti protejeaza motorul la supraincalzire sau inghet.

Daca nu stii unde se afla rezervorul lichidului de racire citeste manualul masinii si vei gasi locul in care este montat.

Atunci cand motorul este rece, nivelul lichidului trebuie sa fie la sau deasupra indicatorului „cool” aflat pe rezervor.

Nivelul lichidului de racire va creste atunci cand motorul se incalzeste. Daca nivelul se afla sub linia de „cool” trebuie sa mai adaugi lichid de racire. Acest lucru il poate face fie la un service fie singur.

Odata schimbat, lichidul de racire te poate tine intre 2 si 3 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.