In ziua de azi tehnologia este o parte integranta in dezvoltarii afacerilor. Tot felul de documente sau date (spre exemplu contracte, email-uri, documente financiare sau planificari) sunt stocate pe mediu digital din ce in ce mai des. Gadget-urile cum ar fi telefoanele nu sunt atat de sigure pe cat ai crede, motiv pentru care terbuie sa pui mai mult accent pe siguranta datelor tale.
Este asadar esential sa ai o copie de siguranta a acestor date critice pentru a preveni pierderi irecuperabile de date datorate virusilor, defectelor echipamentelor, fluctuatiilor de current, greseli umane, accidente sau dezastre. Nu numai ca vei elimina aceste problemele avand astfel mai mult timp pentru problemele zilnice dar te va scuti si de timp si bani in cazul unui eveniment nedorit nefiind nevoit sa refaci datele de la zero.
Care este costul datelor tale?
Inainte sa iti raspunzi la aceasta intrebare ia in calcul timpul, munca si banii invesititi pentru a obtine toate informatiile confidential ce sta la baza afacerii tale. Fara a incerca sa facem o lista exhaustiva trebuie sa iei in calcul contracte, documente contabile, oferte, contacte si documente marketing fara a mai mentiona email, poze sau filme de la intalniri si prezentari, date ce nu le ai probabil stocate decat pe unul din calculatoarele din firma.
Acum ca importanta acestor date este mai clar subliniata ia in calcul faptul ca un “dezastru” este suficient sa se intample o data ca multe informatii sa fie irecuperabil pierdute sau recuperabile cu costuri foarte mari.
Backupul este centura de siguranta care te protejeaza in acele moment in care ai cea mai mare nevoie, acele momente cand regreti ca nu ai facut copia de siguranta saptamana trecuta pentru ca te grabeai sa pleci acasa sau luna trecuta pentru ca colegul de la IT a fost in concediu. Costul recuperarii datelor de pe discuri stricate este mare iar garantii nu exista! Cum spune un proverb romanesc: paza buna pazeste primejdia rea.
Ce inseamna pierderea datelor
Studii de specialitate facute de diverse organizatii privind cauzele primare ale pierderii datelor indica ca surse primare defectarea echipamentelor si eroarea umana.
Cauzele pierderilor de date
Defectarea echipamentelor este dealtfel primul motiv care va vine in minte cand va ganditi la posibile cauze de pierdere a datelor, mergand de la defectarea fizica a discurilor, scurt circuite, probleme cu sursa de alimentare a calculatorului sau defecte cauzate de uzura echipamentelor.
Spre exemplu rata de inlocuire in garantie raportate de marii producatori de hard discuri este de 0.6-0.9% dar studii paralele indica cifre precum 2-4%. Iar garantia inseamna schimbarea sau repararea discului fara costuri suplimentare insa nici un producator nu isi va asuma recuperare datelor.
Eroarea umana, poate cauza careia i se da cea mai mica importanta sau este cel mai des trecuta cu vederea, este probabil a doua cea mai des intalnita cauza. Exemple sunt stergeri accidentale a fisierelor, formatari accidentale, erori facute de administratorii sistemelor (totusi eroarea vrem sau nu vrem este umana), utilizare incorecta sau traume cauzate de scapari sau loviri sai pierderea dispozitivelor de stocare mobile.
Defectele software, fie defecte ale sistemului de operare folosit, fie defecte ale programului de contabilitate sau programului de editare documente sau email sunt si ele un factor important pentru pierderea datelor. Prin natura lor cauzate tot de eroare umana, insa nu a personalului angajat in cadrul companiei, sunt sunt factor de loc de neglijat.
Virusii sau programele de tip malware infecteaza documente, sterg date sau corup fisiere. Bineinteles ca un antivirus actualizat la zi si toate actualizari de windows reduc simtitor sanse, dar virusii raman un factor important al pierderii datelor in lumea informatica de azi. Chiar pierderea accidentala prin reinstalarea sistemului datorita unor virusi imposibil de eliminate este o cauza concreta.
Furtul, subiect mult prea rar atins atinge si el procente de aparitie destul de mari. Fie care este vorba de cd-uri, dvd-uri, memory stick-uri si de ce nu calculatoare sau componente ale acestora acestea sunt susceptibile la furt.
Pierderea datelor mai poate fi cauza bineinteles si de alti factori, exemeple de astfel de factori fiind fluctuatii de tensiune, inundatii, incendii, cutremure sau alte dezastre naturale.
De ce metodele simple de backup nu sunt suficiente
Ne referim aici la backup-ul facut manual cu o oarecare fregventa pe medii de stocare precum CD-ROM, banda discuri externe. Problemele ce pot aparea datorita unui abordari simpliste a backup-ului vin chiar din lipsa automatizarii acestor proceduri sau pastrarea necorespunzatoare a mediilor de backup.
Lipsa automatizarii duce la o frecventa mai rara a backup-urilor, omisiuni a datelor copiate sau eliminarea voita a unor date datorita unor constrageri precum dimensiunea fixa a DVD-ului sau CD-ului. Recuperarea datelor este deasemenea anevoioasa in aceasta situatie, fiind nevoie de multa disciplina pentru a stii intotdeauna unde este cel mai noi contract de pe calculatorul X sau cea mai noua copie a bazei de date a programului de contabilitate. E posibil sa se omita recuperarea unor fisiere sau sa se recupereze versiuni mult prea vechi.
O solutie automata precum un soft de backup automata elimina cea mai mare parte a acestor probleme asigurand urmarirea cu rigurozitate a planului de backup, urmarirea tuturor versiunilor stocate in backup-uri precum si capabilitatea de a restaura fisierele din exact locul din care lipsesc.
Pe langa recuperarea datelor, solutia propusa de noi ofera si facilitate de “recuperare la un punct in timp”, spre exemplu recuperarea comenzii de livrare asa cum arata ea acum 3 zile inainte ca un coleg sa modifice anumite articole sau preturi. O astfel de facilitate se poate dovedi nepretuita atunci cand datele sunt pierdute din eroare umana sau cand vrei sa vezi care era stadiul datelor la un anumit moment in timp.
Iata 10 motive pentru a utiliza sistemul de backup online FastBackup:
- Externalizarea procesului, degrevarea de o reposabilitate suplimentara
- Urmarirea exacta si precisa a planului de backup ales
- Utilizarea usoara si costuri mai mici (nu mai ai nevoie de benzi, server de backup, tot felul de licente)
- Datele tale sunt in siguranta in alta locatie (in caz de incendiu sau inundatie datele sunt la loc sigur)
- Backup pentru statii de lucru, laptop-uri sau server ruland Windows, Linux, FreeBSD sau MacOS
- Criptarea datelor cu algoritmi militari, fara parola ta nici noi nu avem acces la datele transmise
- Compresie mare pentru utilizarea optima a benzii de internet
- Restaurare rapida a datelor
- Detectia schimbarii fisierelor si transmiterea de modificari incrementale pentru un trafic mai mic de date
- Restaurare la orice moment de timp din trecut – pastram toate modificarile datelor tale in limita spatiului de backup achizitiona