Cât încă îmi mai amintesc, iată cam toate pățaniile și momentele frumoase prin care am trecut într-o lună în Islanda (partea I deocamdată, că totuși îmi amintesc destul de multe):
1.Am prins drag de Reykjavik (sau mai bine zis de camping-ul din Reykjavik)
Prima noapte în Islanda am dormit-o în campingul din Reykjavik, unde am revenit de vreo 2-3 ori, din diverse motive :)). A devenit un fel de tabără de bază pentru că de aici ne cumpăram mereu bilete de autobuz și mâncare, luam butelii pe care alții le lăsau nefolosite în camping la free shelf și aveam duș cu apă caldă inclus în prețul de campare. Cumva, când veneam aici ne simțeam ca acasă :D.
Deși nu am stat niciodată foarte mult și mereu ne ocupam de chestiuni administrative ca să plecăm mai departe, în toate aceste dăți am reușit să facem un tur ghidat și să luăm la pas mai toate străduțele capitalei. Reykjavik este un oraș mic și cochet pe care l-am văzut cu mare drag, alături de alte locuri din Islanda.
Nu cred că vine cineva până aici doar pentru un city break în Reykjavik, dar cu siguranță merită să îi dedici măcar câteva ore. Turul ghidat (dar și discuțiile cu alți localnici) ne-a ajutat să înțelegem un pic mai bine această țară și să aflăm unele aspecte interesante, pe care le-am scris și atunci pe facebook și le înșir și aici, dacă e cineva curios:
- principalele surse de venit ale țării sunt, cam în egală măsură, pescuitul, turismul și producția de aluminiu (aparent îi costă foarte puțin, având electricitate ieftină)
- e una dintre țările cu cea mai scăzută rată a criminalității (acum au cam 140 de prizonieri)
- Islanda este țara cu cea mai multă energie verde: hidro și geotermală (cu care își incalzesc peste 80% din locuințe)
- femeile au salarii egale cu bărbații și ocupă o jumătate din locurile din parlament; au fost tare aproape să fie în majoritate din punct de vedere al educației, engleza e obligatorie începând cu vârsta de 8 ani. În ciclul primar sunt elevii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, apoi urmează liceul, de 3 ani, care însă nu mai este obligatoriu (totuși îl urmează aproape toți).
Au vreo 7 universități din care doar 2 (parcă) în care se predă în engleză. Școala e gratuită, inclusiv facultatea. În general nu au mulți studenți străini, cu excepția celor care vin în schimburi de experiență și a celor extrem de pasionați de inginerie geotermală, geologie etc., numai bune de studiat aici.
Sunt destui cei care pleacă din Islanda în țările scandinave pentru a avea mai multe oportunități (academic și profesional vorbind) iarna au doar 4 ore de lumină, în unele zone și mai puțin chiar. E greu, iar una dintre metodele cu care fac față întunericului e alegerea de culori puternice și vesele pentru casele lor, iar în perioada sărbătorilor de iarnă folosesc multe luminițe la decorarea orașelor ?
2. Am făcut Golden Circle
Știam că aici se înghesuie mulți turiști (pentru că este unul dintre cele mai populare tururi din Islanda), mai ales în lunile de vară, dar cu toate astea n-am zis pas și am fost și noi să vedem Parcul Național Þingvellir, cascada Gullfoss, Geysir și Strokkur. N-am vrut să rămânem cu această curiozitate și bine am făcut pentru că deși sunt aglomerate, sunt locuri foarte frumoase.
P.S. Apropo de Þingvellir, pentru fanii Game of Thrones: multe scene din serial au fost filmate in Islanda (din cele în care am fost noi: Thingvellir, Skaftafell, Vik, Kirkjufell).
Geysir hot springs area și Strokkur în depărtare. Strokkur erupe o dată la câteva minute, Geysir muuult mai rar, dar lui i s-a dat pentru prima dată denumirea de ‘geysir’ și apoi s-a folosit pentru toate izvoarele termale care erup periodic ?
3. Ne-am scăldat în ape termale islandeze
Nu suficient de mult cât am fi vrut, dar am petrecut câteva ore în apă fierbinte: la Secret Lagoon, la o piscină locală dintr-un orășel mic (unde intrarea ne costa mai puțin decât dușul la camping), la Hveragerdi într-un râu între munți și într-o piscinucă pentru picioare din Reykjavik, cu două zile înainte să plecăm, unde am băut o bere și am admirat apusul.
4. Am mers pe jos aproximativ 500 de km
Câteodată mă întreb dacă ne-ar fi fost mai bine dacă ne-am fi permis să închiriem o mașină și să vedem mai multe într-un timp mai scurt. Sigur ar fi fost bine, dar nu cred că mai bine. Mersul pe jos s-a îmbinat perfect cu viața la cort și rucsacul în spate. Am mers prin munți vulcanici, pe drum pietruit și chiar și pe asfalt, pe lângă mașini. Uneori am mers până nu ne-am mai simțit tălpile, obosite oricum sub greutatea rucsacului cu de toate, iar alteori l-am lăsat la cort și ne-am plimbat prin împrejurimi țopăind din când în când de fericire că suntem așa ușori. De fiecare dată când am ajuns într-un loc nou l-am apreciat și mai mult tocmai pentru că ajunseserăm atât de greu la el.
5. Într-o lună am făcut mai mult autostop ca niciodată
O fi Islanda micuță, dar nici chiar așa micuță încât să nu trebuiască să ne deplasăm și cu mașina pe lângă cei 500 de km parcurși în total pe jos. Am scris aici despre cum e să faci autostopul în Islanda și cât de mult ne-a plăcut nouă.
6. Am văzut creaturi superbe!!
Asta e partea care îmi place cel mai mult! În Islanda am văzut multe păsări frumoase (printre care și puffins, la care ne-am holbat cam o oră), dar și foci și un pui de vulpe polară! Bineînțeles că am fost super încântată de fiecare dată și am sărit în sus de bucurie!
7. Într-o jumătate de zi ploioasă am stat doar în cort și am făcut clătite la primus
Lipsa grabei a fost avantajul de a fi stat o lună în Islanda (și fără suficienți bani încât să ajungem chiar în toate colțurile țării) și a fost minunat! Acum câțiva ani aș fi râs la ideea de a sta atâtea ore pe loc într-o călătorie când am fi putut să fructificăm timpul explorând și văzând cât mai multe. Îmi pare bine că mi-am schimbat părerea pentru că amintirile se fac și pe modul slow, în cort, într-o zi ploioasă, mâncând clătite făcute la primus – evident, cele mai bune pe care le-am mâncat vreodată.
8. Ne-am plimbat pe plaje comparabile cu cele din filmele făcute după cărțile lui Jules Verne
Plajă cu nisip negru din Vik (unde am văzut și puffins), este plaja de cealaltă parte a muntelui de Reynisfjara (celebra plajă cu coloanele de bazalt)
Și ar mai fi Djúpalónssandur din Snaefellsnes, de unde am văzut și aurora boreală :).
9. Am explorat canionul Fjaðrárgljúfur în sandale, prin apă
Despre canionul acesta nu pot să spun decât că e chiar atât de frumos cum am văzut și prin poze și că e păcat să nu îți sufleci pantalonii și să nu te plimbi prin el cât îți permite adâncimea apei și, desigur, temperatura. Dar oricât de rece ar fi, într-o zi cu soare nu e așa rău :).
10. Ne-am îndrăgostit de orașele-port Akranes și Borgarnes și de liniștea din ele
În Akranes ne-am simțit ca regii când a plouat o zi întreagă și eram DOAR noi doi prin oraș. În dimineața următoare am luat micul dejun pe plajă sub razele călduțe ale soarelui și apoi am țopăit și am cules scoici ascunse-n nisip. În Borgarnes ne-am cocoțat pe un deal de unde am văzut cel mai frumos apus. Știu c-am mai zis ‘cel mai frumos apus’ de multe ori deja, dar nu mă pot abține.
Și încă îmi mai amintesc destule și pentru partea a II-a :D.