O vilă cît un neam… prost

Acesta este un articol extrem de subiectiv şi răutăcios. După ce voi apăsa butonul publish, probabil undeva cineva mă va trece pe lista suplimentară a oamenilor propuşi pentru o călătorie dus în iad. Dar bat în lemn şi voi spera că nu mi se va întîmpla tocmai mie asta. Apropo, a bate în lemn e un gest religios? Sper ca după ce catedrala mîntuirii neamului se va finaliza, românii să nu mai fie nevoiţi să mergă la doctor. Se vor duce direct în umbra acestei măreţe clădiri, vor bate cîte trei cruci, neapărat într-un interval mai scurt de trei secunde, altfel nu vor avea efect, şi gata, vor fi mîntuiţi şi vindecaţi. Şi aşa, guvernul actual ne tot spune că numărul mare de spitale din România predispune populaţia la îmbolnăviri, deci trebuie redus.

N-am înţeles de ce, în secolul XXI, cînd societatea în care trăim suferă de multe boli provocate de lipsa educaţie, de orice fel de educaţie, un grup de interese, constituit pe baze religioase (sanchi, adică pe bani), se apucă de construcţia unei clădiri monstruoase, de dimensiuni aiuritoare unde să mergi să te rogi. Dar stai, ba da, am înţeles. Cantitatea contează, nu calitatea. Asta propovăduieşte biserica ortodoxă. De fapt, este dovedit ştiinţific religios că oamenii care conduc maşini mari, sînt cei mai buni şoferi, că bărbatul bine dotat întotdeauna satisface cel mai bine o femeie, iar bogatul are mai multe drepturi decît sărăntocul. Stai, că ultimul exemplu se numeşte capitalism şi nu se pune la îndoială. Şi că cel care are religia cea mai adevărată, că aşa am învăţat la şcoală că este religia ortodoxă, e mai şmecher decît catolicii, musulmanii şi ceilalţi amărăşteni pe care îi includem automat în marea familie a pocăiţilor. Noi, ortodocşii, mergem în rai, ceilalţi merg în sulă. De parcă ne-ar interesa.

Clădirea va avea o înălţime de 120 de metri, cam cît un bloc cu 25 de etaje. Ia-o p-asta, băi papă! Va putea suporta un cutremur de peste 8 grade pe scara Richter, asta dacă pupatul cadavrelor şi bătăile de cruci nu vor avea efectul scontat. Clădirea va avea 14 lifturi şi va beneficia de 700 de locuri de parcare, pentru că mîndria merge mînă-n mînă cu lenea. Va avea o capacitate de 5.000 de locuri în genunchi. Intraţi, fraierilor! Doar pentru voi am construit-o.

E bine că mîndria ţării, Casa Poporului, îşi va găsi o surată pe măsură la cîteva sute de metri. Chiar se simţea singură, înconjurată de tot acel teren sălbăticit de către visurile de mărire ale unui nebun. Şi cele două sînt mai strîns legate decît ne-am imagina. Ambele emit ecouri strîmbe cu rezonanţe patriotarde: popor, neam, dar fără nici o legătură cu acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *