Oslo în 3 zile și ce facem când ajungem într-un oraș nou

La întoarcerea din Islanda aveam oricum escală în Oslo și pentru că nu ne costa nimic în plus, am decis să o prelungim cu 3 zile, urmând apoi să luăm al doilea avion spre casă. Încă de când am petrecut un weekend prelungit în Stockholm am ajuns la concluzia că ne place mult atmosfera din orașele scandinave și felul în care se trăiește acolo, așa că am zis “De ce nu? Hai să vedem și Oslo”.

Citește și: Despre călătoria mea în Amsterdam

Deși cu prețurile lor n-avem cum să ne împăcăm niciodată, în comparație cu Islanda, Oslo ni s-a părut destul de accesibil. În 3 zile cu mese de la fast-food și cazare la cort în campingul cu priveliște spre oraș am reușit să nu facem pagube prea mari la buzunar și să nu regretăm decizia de a petrece ceva timp aici. Ca în orice altă capitală în care am merge, am luat la rând:

1. Parcurile

Oricât de mult ne plac clădirile vechi și cele noi deopotrivă, natura e cea care ne bucură cel mai tare de fiecare dată, chiar și în orașe. În Oslo sunt multe zone verzi, parcuri simple și îngrijite, cu câteva bănci și multă natură. Am fost în:

Hanshaugen Park, care oferă o priveliște tare frumoasă asupra orașului;
Sofienberg Park (fost cimitir), în centrul căruia se află biserica Sofienberg;
Frogner Park, unul dintre cele mai mari din Oslo, care cuprinde și Vigeland Sculpture Park – parcul muzeu în care exponatele sunt statui expresive create de artistul cu același nume, Vigeland Gustav, și nu în ultimul rând:
Grădina Botanică, una dintre cele mai frumoase oaze de verdeață dintr-un oraș pe care am văzut-o până acum. Aici nu doar natura e frumoasă, ci și clădirile vechi și impunătoare, acoperite cu iederă și alte plante agățătoare care te duc ușor în universul Harry Potter (pentru fani…:P).

2. Cartierele

Pe lângă centrul orașului și zonele intens promovate pentru turiști, întotdeauna e fascinant să vezi și cum arată zonele rezidențiale în care locuitorii sunt acasă. Noi ne-am plimbat prin:

  • Grünerløkka sau cartierul imigranților: aici e un amestec de culturi, cu o mulțime de cafenele, buticuri și market-uri mici de toate felurile, care de care mai interesante;
  • Aker Brygge: renovat în ultimii 20 de ani, cu arhitectură modernă și tare frumos luminat când se lasă întunericul. Este una dintre cele mai scumpe zone rezidențiale din Oslo. O plimbare prin cartier te face imediat să înțelegi de ce – are un aer minimalist, dar extravagant în același timp și o mulțime de ambarcațiuni atrăgătoare în fața blocului;
  • Majorstuen: cunoscut pentru viața de noapte și magazinele de lux, dar cu foarte multe clădiri vechi și frumoase;
  • Kampen: extraordinar de colorat și fotogenic;
    Bygdøy: este de fapt o peninsulă și zona în care se află o mulțime de muzee.

3. Supermarket-urile

Dacă n-ar fi Anton, probabil că n-aș fi vizitat atâtea supermarket-uri în câte am pus piciorul până acum. În timp, am căpătat și eu curiozitatea asta de a vedea cam ce cumpără oamenii în alte părți și cât îi costă. În general sunt prețuri mari, ca în mai toate țările nordice, dar comparativ cu Islanda (pentru că tocmai ce ne întorseserăm de acolo) multe ni s-au părut decente, motiv pentru care ne-am și răsfățat cu ciocolată și chips-uri zilnic.

Nu au foarte multe magazine non-stop, dar majoritatea se închid la 23:00, iar duminica e liniște peste tot. Au foarte multe 7 Eleven-uri și alte astfel de locuri tip grab&go – o combinație între cafenea și patiserie cu minimarket. Aici, de regulă, prețurile sunt un pic mai mari decât în market-urile clasice.

4. Câteva muzee

Muzeele nu sunt preferatele noastre, iar pentru asta am primit des priviri încruntate. Nu spun că nu ne plac sau că nu le vizităm niciodată, dar cu siguranță nu sunt pe primul loc în lista noastră și nu le luăm pe toate la rând doar pentru că sunt celebre și musai de văzut conform ghidurilor turistice.

De aceea ne informăm întotdeauna bine, ca să alegem ce e pe gustul nostru și să nu ajungem în muzee care nu ne plac sau nu ne interesează și să mai dăm și o căruță de bani pentru asta (majoritatea intrărilor la muzee costă destul). Totuși, în Oslo am rămas surprinși de cât de multe muzee ni s-au părut atractive și cât de puțin timp am avut să le vedem pe toate – chiar nu ne așteptam la asta.

Norsk Folkmseum: preferatul nostru, o expoziție a clădirilor din mediul rural și urban din Norvegia din mai multe perioade de timp;
Kon-Tiki Museum: văzut un pic pe grabă ce-i drept, dar complet fascinant, despre o expediție în Oceanul Pacific;

Opera (o să o încadrez aici, chiar dacă nu e tocmai muzeu): o clădire foarte interesantă pe a cărei acoperiș se poate merge! și de unde se vede foarte frumos orașul;

Arkeshus Fortress: unde nu am putut intra pentru că era un eveniment, dar e foarte plăcut pentru plimbări și, din nou, priveliștea e minunată;
Fram Museum: muzeul care spune povestea unor expediții la Polul Nord;
Nobel Peace Prize Museum: cel mai emoționant, cu expoziții temporare și permanente.

Pe lângă informații despre Alfred Nobel și laureați ai acestui premiu, am urmărit, printr-un set de materiale foarte diverse și bine pregătite, povești din zone precum Siria sau Columbia. Evident, n-are cum să nu te zguduie puțin…

Astrup Fearnley Museum: artă modernă și contemporană. Cel mai mult ne-a plăcut că mai toate muzeele pe care le-am văzut au fost super interactive și interesante. Nu prea ai cum să te plictisești :).

5. Piețele de mâncare și vechituri

În Londra am rămas fascinați de piețele acestea, așa că de acum sigur o să le căutăm în fiecare oraș nou. În Oslo am fost la:

  • Mathallen Food Hall, unde pe lângă toate bunătățile din lume, găsești și produse locale. Prețurile nu sunt chiar atât de mari cum ne-am fi așteptat, iar mâncarea e foarte gustoasă. Noi am încercat taco, sushi și quiche cu legume și ne-au plăcut tare;
  • Birkelunden Flea Market este doar una dintre piețele de vechituri din Oslo. Găsești aici de toate, de la obiecte decorative și haine, până la CD-uri și nelipsitele colecții de bani vechi.

Cam ăsta e traseul nostru ideal într-un oraș nou. Așa simțim că vedem cât mai multe. Pentru o experiență completă aș mai adăuga poate pub-uri și restaurante, dar aici deja depinde mai mult de buget :D.

Așadar, am plecat din Oslo cu impresii frumoase. Ne-am bucurat de aerul unui alt oraș scandinav, curat, modern, prietenos, simplu – cum le stă bine nordicilor. La final de august vremea era numai bună pentru plimbări (dar cam așa e toată vara): ziua 18-20 grade C și seara în jur de 10.

Vezi și: Locații ce merită vizitate

P.S. Aici am adăugat și toate fotografiile din cele 3 zile petrecute în Oslo. Sunt multe, dar e de înțeles, după o lună de pozat doar natura din Islanda :).

Info utile

Noi ne-am cumpărat Oslo Pass pentru 24h pentru că aveam acoperite intrările pentru o mare parte din muzeele la care voiam să mergem și transportul în comun. Cardul se poate achiziționa din foarte multe locuri (găsiți aici mai multe info), dar se aplică reducerea de student doar dacă îl iei de la Oslo Visitor Center.

De regulă noi ieșim mai ieftin dacă NU cumpărăm carduri de acest tip în orașele mari, însă de data asta, pentru că am concentrat toate muzeele în 24h și aveam și transportul inclus, a fost mai bine așa. Depinde de programul fiecăruia.

Citește și: Cum am obținut o ședință foto gratuită în Islanda

Referitor la transportul public – un singur bilet e valabil pentru orice tip de transport (bus, metrou, tren, feribot). În autobuz ai chiar și USB-uri să îți încarci telefonul :D.

Aici sunt informații utile cu privire la transportul de la aerport în oraș și invers.

Cât despre cazare, noi am stat într-un camping din oraș. Se numește Ekeberg. E curat, cu priveliște superbă spre oraș (pentru care și urci ditamai panta dacă nu mergi cu bus), dar nu prea are facilități ok. Este deschis doar pe perioada verii. Cum cazările sunt foarte scumpe în Oslo, singura alternativă la camping pe care am fi luat-o în calcul dacă nu aveam deja cortul după noi, o reprezintă hostelurile.

Dacă pot fi de ajutor cu mai multe informații despre o eventuală excursie în Oslo, vă rog să-mi scrieți :D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *