Transfãgãrãşanul, sau drumul DN7C, cuprinde porţiuni din cadrul a douã judeţe, respectiv judeţul Argeş şi Sibiu, trecând prin 8 comune.
Pe teritoriul judeţului Argeş trece prin comunele Bascov, Merişani, Bãiculeşti, Valea Iaşului, Albeştii de Argeş, Corbeni, Arefu, iar pe teritoriul judeţului Sibiu trece prin comuna Cârtişoara.Capãtul de nord este reprezentat de comuna Cãrtişoara, în timp ce capãtul de sud îl reprezintã comuna Bascov.
Acesta este cea mai mare constructie de acest tip din România, fiind situatã la o altitudine de 2034 m deasupra nivelului mãrii. Are o lungime totalã de 151 km, din care tunelul se întinde pe 882 m, trecând pe sub vârfurile Negoiu si Moldoveanu.
Citește și despre: Sighișoara – Orașul-cetate din Europa
Construirea acestuia a început în anul 1970 şi s-a încheiat în anul 1974 , dorindu-se asigurarea unui drum strategic peste munţi, inaugurarea având loc pe data de 20 septembrie 1974.
Intervalul în care se circulã pe Transfãgãrãsan este cuprins între 1 iunie şi 1 septembrie/noiembrie, depinzând de anumite aspecte climatice.Aceastã rutã este una dintre cele mai înalte a României, şi parcurge distanţa dintre cele douã vârfuri din munţii Fãgãraş, Moldoveanu şi Negoiu.
Ceasuşescu îşi propusese construirea sa, deoarece dupã invazia sovieticã din Cehoslovacia, se temea cã acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi României – şi spera că Transfãgãrãşanul ar permite armatei traversarea rapidã a Carpaţilor pentru a riposta pentru un eventual atac din nord.
Se spune cã construirea acestuia a costat viaţa a 38 de soldaţi . Transfãgãrãşanul trece prin 7 localitãţi situate în judeţul Arges şi 1 localitate în judeţul Sibiu.