Și vara asta plecăm o lună de acasă ❤️

După ce vara trecută am petrecut o lună în Islanda – aventură care până în acest moment a rămas cel mai frumos lucru care ni s-a întâmplat – am decis că și anul acesta e musai să plecăm într-o călătorie mai lunguță, de aproximativ o lună.

Am început planurile încă din toamnă, pentru că nu ne putem abține când vine vorba despre planuri pentru noi plecări ?. Inițial am cochetat cu India și Sri Lanka ca destinații, dar nu eram prea mulțumiți – în India ne-am fi suprapus cu perioada Musonului și ar fi trebuit să ne rezumăm doar la o mică parte din țară, iar Sri Lanka, deși accesibilă, nu era tocmai cea mai bună variantă din punct de vedere financiar pentru noi (+ Muson și aici…), mai ales că în Islanda am tras de buget ca de un elastic. Ne-am gândit și la Amsterdam, dar nu știu.. prețurile sunt cam mari.

Așadar, ne-am orientat către Caucaz (Georgia, Armenia și Azerbaijan), acest paradis vecin, colindat de prea puțini turiști, cu locuri superbe, cultură interesantă, mare și munți ?, și desigur, prețuri mici, unde plănuiam să ajungem cu trenul, trecând și prin Turcia.

N-am apucat noi să ne interesăm prea bine de transport că în primăvară au și apărut zboruri directe către Georgia cu Wizz Air, așa că am luat imediat bilete de avion ? – 110 eur/ persoană, dus-întors cu bagaj de cală.

În mod evident, în curând va crește numărul de turiști în Caucaz și în Georgia în special, așa că mă bucur că mergem acum, mai ales că printre motivele pentru care eu am ales aceste țări se numără călătoritul într-un stil (mai) responsabil și evitarea overtourism-ului, în limita posibilităților. Ar fi fost excelent să putem pleca și în alt sezon, însă n-am avut cum.

Am schițat un plan frumos: în principal ne axăm pe Georgia, care mi se pare absolut fantastică din tot ce am citit până acum și abia aștept să o cunosc personal, dar vom petrece 4-5 zile și în Armenia și 2-3 zile în Azerbaijan.

Pentru acestea două din urmă ne-am făcut pașaport (până acum nu am avut nevoie), iar pentru Azerbaijan ne va trebui și viză pentru care vom aplica online. În Georgia poți intra doar în baza cărții de identitate, nu e necesar să ai pașaport.

Cu ocazia asta am aflat că pentru a-ți face pașaport te poți programa online pe site-ul https://epasapoarte.ro/ ceea ce ni s-a părut foarte util. Lucrurile se mișcă foarte repede dacă ai la tine toate actele necesare: dovada plății în format fizic (se poate plăti și online ?), pașaportul anterior (chiar dacă e expirat; eu nu l-am găsit pe al meu și l-am declarat pe loc pierdut prin completarea unui scurt formular) și desigur, cartea de identitate.

Din punct de vedere logistic vom avea ceva mai multe bătăi de cap în comparație cu Islanda pentru că aici vom merge în 3 țări diferite, vom schimba mai multe mijloace de transport și vom parcurge distanțe mai mari. Spre exemplu, doar pentru a ajunge în Yerevan și Baku vom lua 2 trenuri de noapte din Tbilisi (și încă 2 la întoarcere, deci în total 4 nopți dormite în tren, la cușetă).

Din cauza conflictelor din această zonă nu se poate trece granița prin Armenia pentru a ajunge în Azerbaijan, ci doar prin Georgia. Apropo de asta, deși există dispute teritoriale și țările sunt în conflict, vizitarea lor nu implică un risc crescut, nu este război! Voi confirma și când ne întoarcem ?.

Deși o lună de zile nu e nici pe departe de ajuns pentru Caucaz, sunt bucuroasă că am inclus în plan locuri variate: canioane, cascade, litoral, munți (la pachet cu ghețar ?), orașe, obiective istorice. De data asta plecăm fără cort, avem în general cazări la hosteluri (foarte ieftine de altfel, pentru o lună toate cazările ne costă undeva la 100 eur fiecare), așa că vom avea rucsacuri considerabil mai ușoare – sper, încă nu am terminat de făcut bagajul.

Ca întotdeauna, sunt foarte entuziasmată de plecare, în ciuda unei răceli urâte care îmi mai taie din avânt ? și a prognozei din Georgia – ba caniculă, ba furtuni – care mă sperie un pic. Dar abia aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *