Publicitate

DIN SECRETELE CREIERULUI – Cum ne putem antrena MINTEA sa ne vindece AFECTIUNILE

DIN SECRETELE CREIERULUI – Cum ne putem antrena MINTEA sa ne vindece AFECTIUNILE
Publicitate

Prof. dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti şi fondatorul primului laborator de Neuroştiinţe din România, explica cât de puternică este mintea umană şi unde în creier este localizată capacitatea de vindecare a organismului.

Neuroştiinţele îmbină cunoaşterea anatomică a creierului cu înţelegerea unor concepte mai abstracte, la limita cu filozofia: gândirea, limbajul şi, desigur, conştiinţa.
Prof. dr. Leon Zăgrean dă un alt sens sintagmei devenită vorbă de lemn „Minte sănătoasă într-un corp sănătos“.

Cât de puternică este mintea umană
Noţiunea de sănătate este înţeleasă destul de diferit de oameni. în România, de exemplu, sănătatea se referă la buna funcţionare a tuturor organelor. O definiţie mai largă a sănătăţii este cea dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care spune că sănătatea este o stare de bine din punct de vedere fizic, psihic şi social, chiar dacă există o perturbare a unui organ, spune prof. dr. Leon Zăgrean.

Din punct de vedere ştiinţific, mintea nu a facut parte din obiectul cercetării ştiintifice, ci creierul, din punct de vedere structural. Sigur că este oarecum un paradox al ultimilor 400 de ani. Omul se defineşte prin ceea ce face mintea. Creierul uman e o structură care exprimă conştiinţa. Prin el, mintea sau conştiinţa se exprimă, se actualizează.

Neuroştiintele abordează din punct de vedere ştiinţific creierul.
Sigur că nu putem separa mintea de creier, dar mintea e un fenomen mai complex decât creierul. Conştiinţa este cea care actualizează şi conştitizează această dimensiune a informaţiilor depozitate în creier.
Nu pot să accept că informaţia din creier ar fi doar ceea ce învăţăm pe parcursul vieţii, ci şi ceea ce au învăţat predecesorii biologici. Noi suntem în mod cert o continuitate a tot ceea ce au învăţat strămoşii noştri. Suntem echivalentul materialului genetic, afirmă dr. Zăgrean.

Un cuvânt pe care învăţăm să îl rostim în primii ani de viaţă este deja stocat sub formă de informaţie ancestrală. Orice individ învaţă mult mai uşor limba maternă decât o limbă străină. De exemplu, un copil născut în România, din părinţi români, care este transferat într-un alt mediu, o altă ţară, cu un alt limbaj, unde nu intră în contact cu părinţii lui biologici, va învăţa mult mai greu limba persoanelor cu care este înconjurat, adaugă medicul. Informaţia se organizează la nivel molecular sau chiar submolecular. Unii vorbesc chiar şi de o amprentă electrochimică a moleculei. Cu alte cuvinte, un gen de câmp care însoţeşte această substanţă. Pe măsură ce mergem spre profunzimile materiei fizice, ajungem, sper final la un amestec de energie şi informaţie la nivel cuantic. Existenţa timpului şi a spaţiului în acest punct nu mai au valoare, iar diferenţele dintre molecule sunt aproape insesizabile.

Capacitatea de autovindecare prin puterea minţii
Vindecarea este deja un păcat al educaţiei primite de noua generaţie când vorbim de sănătate. Prima etapă este menţinerea sănătăţii, prevenţia bolii. Aici ar trebui să fim cel mai eficienţi. Sănătatea nu este o integritate a structurii fizice, ci un complex al structurii fizice şi dimensiunii psihice a individului. Sunt oameni care nu au un picior, sunt bolnavi, dar pot fi mai sănătoşi decât cei care au toate organele intacte, pentru că se simt bine, îşi conştientizează starea de bine, spune prof. dr. Zăgrean.

citeste mai mult aici

loading...

Publicitate

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.