Publicitate

BOMBA ZILEI – Decizia care poate arunca România în criză

BOMBA ZILEI – Decizia care poate arunca România în criză
Publicitate

Comisiile de specialitate ale Parlamentului au decis majorări substanţiale de salarii în domeniul medical şi în educaţie, deşi salariile au crescut în aceste sectoare în medie cu 30% în ultimul an.

Impactul bugetar anunţat de ministreul finanţelor este de 4,8 miliarde de lei, dar econo­miştii cred că el va fi mult mai mare. Potrivit acestora, majo­ra­rea nu va avea influenţă asupra bugetului pe 2016, dar va face un an 2017 extrem de dificil, în condiţiile în care cheltuielile sunt deja la limită.

„Impactul pentru 2017 este unul major. Repetăm greşelile din 2008, când felul în care s-a acţionat – un de­fi­cit bugetar de 5,5% din PIB, la o creş­tere economică de peste 8% – a fost ex­pre­sia unei iresponsabilităţi totale”, co­men­tează economistul Ionuţ Dumitru.

Economistul Aurelian Dochia adaugă: „O să tragem ponoasele mai târziu, poate nu chiar ca în 2008 – 2009, pentru că nu suntem într-o conjunctură de criză. Însă riscurile sunt evidente. 2017 va fi un an cu multe semne de întrebare: este improbabil că vom mai avea o creştere economică de 5% ca în 2016, la care se adaugă toate presiunile pe buget decise în acest an. Este posibil ca peisajul favorabil să se schimbe ca urmare a depăşirii deficitului bugetar de 3% din PIB, prin urmare ratele de dobândă să se modifice, iar ratingul de ţară să fie pus sub semnul întrebării”.

Anca Dragu, ministrul finanţelor: „Estimăm un deficit bugetar de peste 3% din PIB (dacă se aplică majorările – n.red.) , dacă nu se decide reducerea altor cheltuieli. Ar trebui să vedem când iese acest proiect şi vom vedea apoi ce facem. Avem, de asemenea, cheltuieli ambiţioase pe masterplan. Dacă toate aceste cheltuieli sunt puse în buget, probabil că s-ar putea ca deficitul să sară de 4% din PIB (PIB in 2017 )

Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis se opun creşterilor salariale cu argu­mentul că bugetul nu are bani.

Deficitul bugetar este deja la limita de sus, salariile au crescut în medie în sec­to­rul public cu 25% în ultimul an, iar noi forţări sunt imposibil de susţinut fă­ră deteriorarea gravă a echilibrului bu­getar.

Preşedintele Senatului, Călin Po­pes­cu Tăriceanu, şi liderul PSD Liviu Dragnea, au atacat însă guvernul pe mo­tiv că se opune creşterii salariilor, deşi – spun ei – creşterea economică prog­nozată e una dintre cele mai mari din UE.

Într-un interviu pentru cotidianul Adevărul premierul Dacian Cioloş a susţinut că impactul bugetar al legilor electorale adoptate în ultimele luni de Parlament se ridică la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, ceea ce înseamnă că se va ajunge fie la creşterea deficitului, ceea ce ar fi ”catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investiţiilor.

Cheltuielile de personal au crescut la nouă luni cu 9,6% com­parativ cu ace­eaşi perioadă a lui 2015, dar cheltuielile de in­vestiţii (chel­tuieli de capital şi din fonduri UE) au scă­zut cu 9% în ace­eaşi aceeaşi perioadă.

 

Cu cât ar urma să crească salariile

Comisiile reunite de Buget şi Muncă din Parlament au aprobat majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ începând cu 1 ianuarie 2017 (salarii care crescuseră cu 25% în 2015). Parlamentarii au mai aprobat şi plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS. Impactul bugetar pentru această decizie este socotit de Ministerul Finanţelor la 4,8 mld. lei.

 

Legea responsabilităţii fiscal-bugetare:

Art. 17. – (1) Nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituţia României, republicată, care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar.

 

loading...

Publicitate

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.