Publicitate

Biserica Ortodoxa, LOVITA IN PLIN ! Patriarhul a incremenit: E O PREMIERA in Romania

Biserica Ortodoxa, LOVITA IN PLIN ! Patriarhul a incremenit: E O PREMIERA in Romania
Publicitate

După ce în urmă cu trei săptămâni a stârnit indignarea Bisericii când a invocat „fanatismul religios” în contextul iniţiativei de revizuire a Constituţiei în sensul familiei formate din bărbat şi fmeie, şeful statului revine la subiect şi spune că a fi „tolerant nu înseamnă a fi tăntălău”, iar pacea socială nu poate fi niciodată rezultatul unui vot de tip referendum.

Şeful statului a fost întrebat în cadrul unei discuţii cu studenţi ai facultăţilor de ştiinţe politice din Capitală despre declaraţiile sale privind toleranţa care au stârnit protestele Bisericii.

”Nu cred că au generat o radicalizare, dar nici nu au avut un impact în sensul de a modifica atitudinea unor grupuri faţă de temă. (…) Nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească. Cu mici reacţii a unor politicieni nu au reuşit să mişte electoratul semnificativ.

Am făcut acele afirmaţii cu foarte multă bună-credinţă şi le-as repeta oricând. S-au găsit, bineînţeles, unii politicieni şmecheri care imediat s-au căţărat pe mine şi au încercat să dovedească ce buni patrioţi şi români sunt ei şi că eu mă situez într-o poziţie stranie. Nu cred că sunt într-o poziţie stranie şi nici români nu cred asta, altfel nu m-ar fi ales”, a comentat şeful statului.

El a subliniat că pacea socială nu va rezulta niciodată în urma unui vot tip referendum, ci doar ca urmare a unui compromis şi a toleranţei.

”Cred că este foarte, foarte important să avem grijă cu aceste iniţiative. Sigur se poate supune orice la vot, putem să mergem, ştampilăm şi obţinem un rezultat, însă ceea ce niciodată nu se poate obţine prin vot este pacea socială. Pacea socială se poate obţine numai prin compromis, care trebuie făcut între politicieni, între politic şi societate, între societate şi biserică, între diferitele grupuri din societate. Niciodată pacea socială nu poate să fie rezultatul unui vot de tip referendum, ci poate să fie doar rezultatul unei abordări mature din partea tuturor actorilor importanţi din societate. Orice încercare de a împinge echilibrul într-o parte sau în alta nu rezultă decât într-o mulţime de perdanţi. De obicei pierd toţi, dacă pacea socială în ţară se rupe nu există nici un câştigător, există numai perdanţi, din acest motiv am spus că este foarte important să fim toleranţi”, a explicat Iohannis.

El a insistat că ”a fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău”.

”A fi tolerant înseamnă a accepta concilient că sunt alţii, alte păreri, alte opinii, dar nu contează că suntem toţi români în cazul acesta, în societatea românească şi vrem să mergem mai departe. Asta înseamnă toleranţă. Toleranţă rezultă din informare, nu din dezinformare”, a conchis preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în urmă cu trei săptămâni, întrebat în legătură cu propunerea Coaliţei pentru Familie de revizuire a Constituţiei, că “este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative”, fiind adeptul toleranţei şi al deschiderii.

În replică, Patriarhia Română a susţinut că demersul Coaliţiei pentru Familie de propunere a modificării Constituţiei referitor la definirea familiei nu poate fi considerat “cale a fanatismului religios”.

loading...

Publicitate

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.