Warning: file_get_contents(http://wp_plug.adnow.com/wp_aadb.php?token=ff17fa46f139a49c5f062f5dca20332b93e147eb7f279fe54d7c19de01786886): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 504 Gateway Time-out in /home/meganunt/public_html/wp-content/plugins/native-ads-adnow/public/class-adnow-widget-add-area.php on line 100

DECLARATIA BOMBA A LUNII FEBRUARIE: Dragnea şi Băsescu sunt ”rupţi complet de ceea ce aşteaptă oamenii de la clasa politică”

DECLARATIA BOMBA A LUNII FEBRUARIE: Dragnea şi Băsescu sunt ”rupţi complet de ceea ce aşteaptă oamenii de la clasa politică”

DECLARATIE BOMBA: Dragnea şi Băsescu sunt ”rupţi complet de ceea ce aşteaptă oamenii de la clasa politică”

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost respinsă de Parlament cu 161 voturi pentru și 8 voturi contra. Cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit, de la ora 12.00, pentru a dezbate şi vota prima moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu, provocată de modificările la legile penale promovate de Guvern. Era nevoie de minim 233 de voturi favorabile pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament. Pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi, moțiunea a fost respinsă.

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat în fața Parlamentului că, începând de astăzi, Guvernul pe care îl conduce va fi unul „al dialogului și al consultării publice” pe marile subiecte, care privesc întreaga societate.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan susţine că Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu şi Traian Băsescu „sunt rupţi complet de ceea ce aşteaptă oamenii de la clasa politică” şi că au demonstrat acest lucru prin felul în care s-au comportat în plenul Parlamentului la dezbaterile pe moţiunea de cenzură.

„Moţiunea de cenzură este un instrument democratic. PNL a folosit acest instrument instituţional democratic împotriva unui abuz care a uimit şi România şi pe partenerii noştri internaţionali. Chiar dacă rezultatul votului a fost acesta, în sensul în care moţiunea nu a trecut, cred că vocea oamenilor trebuie ascultată şi, din nefericire, schimbul de replici pe care l-am auzit astăzi în Parlament demonstrează că atât dl Dragnea, cât şi dl Tăriceanu, chiar şi fostul preşedinte sunt rupţi complet de ceea ce aşteaptă oamenii de la clasa politică”, a declarat Raluca Turcan, după votul de respingere a moţiunii de cenzură.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, după moțiune, că i-a întrebat pe colegii săi de la PSD de ce au decis să nu dea un vot pe moțiuni, și să stea în bănci. ”Mi-au spus  că ei am mai votat odată, acum 40 de zile, pentru acest Guvern și nu își mai are rostul ca substanță”, a afirmat Grindeanu.

”Recunosc că poate dacă ar fi mers la vot și ar fi fi adoptat altă tactică, lucrurile ar fi fost fără echivoc, doar că înțeleg și reținerile sau argumentele pe care dânșii mi le-au spus și mergem mai departe”, a spus el.

Dezbaterile din plenul reunit s-au încheiat. Începe votul pentru moțiunea de cenzură. Potrivit regulamentului, o moțiune de cenzură este adoptată dacă este votată de majoritatea parlamentarilor. Liderii grupurilor PSD, ALDE și UDMR anunțat că parlamentarii acestor formațiuni nu votează, ci doar asigură cvorumul de lucru, în sală.

Liderul PMP Traian Băsescu a declarat în cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului că cel mai sensibil lucru al Ordonanței este abuzul în serviciu. ”Eu însumi am avut dezbateri lungi, pe definiția abuzului în serviciu”, a spus Traian Băsescu, citând definiția din Codul penal.

Președintele PMP a amintit declarația șefei DNA care spunea că are în lucru 2000 de dosare de abuz în serviciu. ”Însumați toate țările europene și nu știu dacă veși găsi 100 de astfel de dosare”, a spus el. ”Trebuie să fim atenți legat de libertatea noastră de a face politică și nu să creăm instrumente de a face abuzuri”, a mai spus Traian Băsescu.

În ceea ce privește moțiunea, Băsescu a anunțat că PMP va vota împotriva Guvernului, din cauza incapacității Guvernului de a infroma populația în privința modificărilor la Codul Penal. ”Domnule Grindeanu, trebuie să vă hotărâți ce fel de executiv sunteți, unul care ia deciziile, sau unul care are la partid un ayatollah care spune ce e bine și ce e rău”, a mai comentat Traian Băsescu.

”Avem o ordonanță de urgență a doamnei Prună și una a domnului Iordache, vă propun să le respingem pe amândouă și Parlamentul să își asume punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR”, a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu l-a numit în finalul discursului pe Liviu Dragnea ”ayatollah”. ”Domnule președinte, numai în România se poate întâmpla să fii înjurat pe timpul tău”, a replicat Dragnea, amintindu-i că i-a acordat minutele din timpul PSD pentru a-și susține discursul. ”Și numai în România un ayatollah este ortodox”, a răspuns Băsescu.

A intervenit și Călin Popescu Tăriceanu: ”Eu i-am spus lui Dragnea să nu vă dea minutele, pentru că o să înceapă să îi ia la întrebări, pe banii lor”, a spus liderul ALDE.

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale va avea un vot neunitar la moţiunea de cenzură, a anunţat miercuri liderul grupului, Varujan Pambuccian.

„Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale va avea astăzi un vot neunitar, adică o parte va vota în favoarea moţiunii, o parte împotriva ei. Aş dori să vorbesc despre grabă şi despre unitate. În toate zilele acestea am gândit ce aş fi făcut dacă aş fi trăit în secolul al 18-lea la sfârşitul lui, adică în perioada Revoluţiei franceze şi a revoluţiei americane. (…) Şi am constatat cu foarte multă bucurie că, indiferent de poziţiile ireconciliabile pe care le-am avut în zilele acestea, noi, colegii din grupul parlamentar ăsta mic şi considerat nesemnificativ de majoritatea dintre dvs, am descoperit că există un lucru care ne uneşte”, a declarat Pambuccian în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE a declarat, în plenul comun, că PSD și ALDE au făcut un pas înapoi, în cazul ordonanței pentru a nu arunca țara în criză, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul PNL și USR.

”Moțiunea readuce în prim plan o obsesie pe care am remarcat-o în ultima vreme la PNL, și anume corupția. Fără îndoială că românii sunt preocupați de corupție, dar trebuie să se vedeți toată corupția. Corupția instituțiilor de forță o vedeți?”, a spus Tăriceanu.

El l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis. ”Avem un președinte al dezbinării”, a spus liderul ALDE despre discursul susținut de șeful statului în urmă cu o zi, în Parlament. Călin Popescu Tăriceanu a mai declarat că este convins că moțiunea de cenzură va fi respinsă.

”Într-o democrație, votul este sfânt, iar mișcările de stradă nu sunt folosite politic pentru a masca o lovitură de stat”, a spus el.

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat în cadrul dezbaterii moțiunii, că pentru ei în acest moment nu este o preocupare soarta Guvernului Grindeanu. ”Preocuparea noastră reală este dacă în România anului 2017 există separarea puterilor în stat”, a adăugat Hunor.

”Răspunsul meu este că în România este din ce în ce mai greu să spui că este stat de drept. Nu doar din 31 ianuarie ci de ani de zile”, a mai declarat Kelemen Hunor, arătând că deciziile CCR sunt texte scrise pe hârtie care nu sunt luate în seamă de nimeni.

Potrivit liderului UDMR, de ani buni deciziile nu mai sunt luate de cei din Legislativ. ”România, din păcate de ani buni pare neguvernată și neguvernabilă”.

”UDMR nu se plasează nici împotriva moțiunii nici în favoarea ei”, a mai spus președintele Kelemen Hunor. El a pledat pentru un moratoriu prin care să se stabilească că nu se va guverna prin ordonanțe de urgență. ”Astăzi, UDMR se va abține la vot”, a mai spus el.

Liderul USR Nicușor Dan a declarat în plen că ”acest Guvern a trecut linia roșie”. Potrivit lui Nicușor Dan, nu premierul Grindeanu a dat această Ordonanță, ci Liviu Dragnea, președintele PSD, a impus această decizie”.

”Domnul Grindeanu putea să se opună. Nu a făcut-o, a fost laș, a pus interesele șefului de partid în fața intereselor țării, și pentru asta și-a pierdut încrederea”, a mai spus liderul USR.

El le-a transmis celor de la PSD că alegătorii i-au trimis în Parlament să dea legi pentru popor și nu pentru un grup de persoane.

Liderul interimar al PNL, Raluca Turcan a declarat în plen că niciun Guvern nu a îndrăznit până acum să dea o ordonanță pentru a șterge o acuzație din dosarul unui lider de partid.

”Ați simulat destul atașamentul pentru valorile democratice, lege sau pentru Constituție. Din punct de vedere democratic, singura soluție, domnul Dragnea, Grindeanu, Tăriceanu, este demisia de urgență,  a dumneavoastră și a întregului Cabinet complice. Abrogarea ordonanței nu vă șterge păcatele nu vă absolvă de responsabilitate. Trebuie să plătiți cu funcțiile, este un gest de minimă reparație față de popor”, a spus Turcan.

”Este chiar atât de greu să fim toți egali în fața legii? Ascultați vocea oamenilor care v-au votat, pentru că nu v-au votat ca să dați o lege pentru a-l salva pe domnul Dragnea”, a mai declarat liderul interimar al PNL, precizând că acest Guvern trebuie să fie de partea poporului, nu de partea lui Dragnea, Tăriceanu sau a Grindeanu”. Turcan și-a încheiat discursul cu ”Doamne ajută””.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat în plenul comun că această moțiune nu ajută cu nimic României, ci duce la dezbinare. ”Când s-a vorbit de Ordonanța ruşinii, a fost vorba cumva de Ordonanța Prună, când s-au modificat articole din Codul Penal, în 24 de ore? (..) Cum şi-a permis acea doamnă ministru să decidă care decizie a CCR se pune în pracică şi care nu? M-am aşteptat cel puţin de la politicienii din PNL la mai multă înţelepciune în aceste momente dificile. Ne-am înşelat, şi PNL şi USR alături de Iohannis se pare că nu sunt interesaţi decât de recâştigarea rapidă a unui biet capital politic, asumându-şi riscul să dezbine România”, a spus liderul PSD.

Liviu Dragnea a declarat că liberalii au depus o moțiune politicianistă, ipocrită și inutilă, care exprimă exasperant nemulţumirea că au pierdut alegerile.

”Această moţiune e o notă de subsol la discusul slab şi răutăcios de ieri al președintelui Iohannis. Faptul că partide întregi se pun la remorca unui singur om e un semn de îngrijorare, dar ne vom obişnui cu acest lucru”, a mai spus Dragnea, precizând că moţiunea a fost depusă pentru ca Guvernul Grindeanu să nu mai mărescă salariile și pensiile. 

”Acest Guvern a făcut pentru români, într-o lună cât Guvernul Cioloș nu a făcut într-un an, iar PNL şi USR vor să dărâne Guvernul. Ce vreţi să faceţi? Aveţi grijă ce vă doriţi, cui ajută, românilor, democraţiei, sau altora?. Lăsaţi Guvernul să guverneze!”, a mai declarat Liviu Dragnea.

Președintele PSD a menționat că Guvernul s-a repliat deja, a înțeles mesajul oamenilor și a retras ordonanța.

Cătălin Predoiu a replicat, de la tribuna Parlamentului, că din cele 15.000 de alineate ale Codurilor penale, câteva au fost invalidate de CCR, iar din ele, foarte multe au fost elaborate în Camera Deputaților.

”Ceea ce e important și este păcat este că aruncați la gunoi este că aceste Coduru au fost unul dintre puținele proiecte concretizate în Romania, spre deosebire de Ordonanța rușinii. Codurile au fost dezbătute în Parlament. Codurile au fost făcute transparent, aici, în văzul tuturor. Dacă tot vorbiți de transparență, ordonanța de urgență a fost atât de transparentă că i s-a văzut Teleormanul, iar poporul atât de hotărât încât nu vi se mai văd nici frunzele de la morcov”, a spus în plen liberalul Cătălin Predoiu.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat în cadrul discursului său că Guvernul nu va mai iniția niciodată o astfel de ordonanță de modificare a legislației penale și a adăugat că acest lucru trebuie să fie făcut în Parlament.

” Vă promit că acest Guvern va fi de azi înainte unul al dialogului. (..) Guvernul va fi într-un dialog permanent cu românii, să se consulte cu românii”, a mai spus prim-ministrul.

Premierul Sorin Grindeanu a fost primit cu aplauze în plen, în momentul discursului de la moțiunea de cenzură.

”Avem ocazia să ne vedem din nou, la o lună de la învestire. Este dreptul instituțional al colegilor, deși această moțiune nu își mai are obiectul. Mă așteptam la o abordare profesionistă, dar dumnealor l-au trimis pe Cătălin Predoiu să susțină moțiunea, un fost ministru al Justiției care a coordonat Codul Penal și de Procedură penală pe care Curtea Constituțională l-a amendat de nenumătare ori”, a spus premierul.

El a ținut să menționeze că ”nu a fost niciodată vorba de o ordonanță pe grațiere”.

El i-a criticat pe parlamentarii USR, pentru susținerea moțiunii de cenzură, acuzându-i de lipsă de experiență. Avântul i-a făcut să se asocieze cu un partid pe care mai ieri îl criticau cu vehemență. Aveam așteptări mai mari. Cred că și-au propus să salveze România prin somn. Sper că domnul Nicușor Dan și-a făcut temele mai bine, de data aceasta, și știe ce vrea să spună”, a arătat Sorin Grindeanu.

Potrivit acestuia, moțiunea vine din ”dorința arzătoare a președintelui Iohannis să pună ”Guvernul meu”. ”Avem deja experiența unui astfel de guvern, numit Guvernul zero”, a adăugat Grindeanu.

”Sper ca azi să tranșăm lucrurile și să mergem mai departe. Primarii și președinții de consilii județene vor să își respecte promisiunile, la fel ca și dumneavoastră, parlamentarii aleși în decembrie”, a continuat Grindeanu.

Ședinta plenului reunit a început în urmă cu doar câteva minute cu citirea moțiunii de cenzură.

”Mai mulți colegi mi-au cerut să facem această întâlnire. Mi-au transmis niște mesaje foarte clare, vor în primul rând să se asigure că programul de guvernare se implementează. S-a discutat despre buget, despre legea salarizării. Politic, s-a vorbit de susținerea guvernului, de solidaritatea în partid și de unitate”, a declarat Liviu Dragnea la finalul ședinței.

În ceea ce îi privește pe membrii PSD care au criticat partidul în ultima vreme, șeful PSD a declarat că soarta acestora va fi decisă la nivel local.

Dragnea a adăugat că relația sa cu premierul Grindeanu este foarte bună: ”Este o perioasă pe care nu mi-am dorit-o, dar relațiile din partid se întăresc în astfel de momente. Are toată susținerea mea și a colegilor de partid.”

 

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.