ISTORIA SE SCRIE ! REACTIA BRUTALA a Chinei la politica lui Trump !

ISTORIA SE SCRIE ! REACTIA BRUTALA a Chinei la politica lui Trump !

Cotidianul Financial Times notează:

China va avea o reacţie “brutal de pragmatică” la noua ordine mondială care se va configura prin politicile Administraţiei Donald Trump, percepute de Beijing drept o situaţie de “impredictibilitate strategică” !

“Retorica antimusulmană a lui Donald Trump are potenţialul de a submina interesele strategice ale SUA în Indonesia şi Malaysia, unde China a înregistrat deja progrese semnificative în extinderea influenţei”, notează FT.

“Beijingul era pregătit în totalitate să relaţioneze cu o eventuală Administraţie Hillary Clinton, dar, ca noi toţi, oficialii responsabili de politica externă a Chinei sunt în beznă în legătură cu ce va urma după victoria lui Donald Trump. Iar acest lucru creează o stare inedită de incertitudine la Beijing”, comentează editorialistul FT Kevin Rudd într-un articol intitulat “Reacţia brutal de pragmatică a Chinei la ordinea mondială aflată în schimbare – Beijingul detestă impredictibilitatea; cu Trump, va avea impredictibilitate strategică la scară largă”.

“Analiştii de politică externă chinezi depun eforturi pentru configurarea viitoarelor relaţii dintre China şi SUA. În linii mari, există trei şcoli de gândire. (…) Prima ar putea fi numită Şcoala instabilităţii. China are o abordare profund conservatoare în politicile internaţionale. Detestă impredictibilitatea. Cu Trump, va avea parte de impredictibilitate strategică la scară largă. A doua constă într-o abordare optimistă, din numeroase motive. Aderenţii ei percep «haosul» din alegerile desfăşurate în SUA o dovadă a nefuncţionalităţii democraţiei liberale occidentale. De asemenea, îl consideră pe Trump un politician multilateral, lipsit de povara liniei politice stricte a politicii externe americane. Este considerat un lider cu care există un mare potenţial de a ajunge la înţelegeri, atât în materie de securitate naţională, cât şi în domeniul economic”, subliniază FT. În plus, în contextul deciziei lui Donald Trump de retragere din Parteneriatul Transpacific, Beijingul va avea o influenţă mai mare la nivel regional.

 

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.