SE SCHIMBA LEGEA: CE MODIFICARI SUFERA indemnizația lunară pentru creșterea copiilor

SE SCHIMBA LEGEA: CE MODIFICARI SUFERA indemnizația lunară pentru creșterea copiilor

 

De la 1 iulie va intra în vigoare Legea nr. 66/2016 prin care se modifică OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Noile prevederi sunt menite să încurajeze părinţii să stea mai mult timp acasă cu copiii, precum şi să asigure un suport financiar suplimentar.

Modificările privesc în special condiţiile de acordare a beneficiilor (perioada de referinţă în care părintele trebuie să realizeze venituri), durata concediului, cuantumul indemnizaţiei lunare şi perioada de acordare a stimulentului de inserţie. Conform actualei reglementări beneficiază de concediu pentru creşterea copilului şi indemnizaţie lunară persoanele care au realizat venituri timp de 12 luni în ultimul an anterior naşterii copilului. Prin urmare, o condiţie esenţială pentru acordarea concediului şi a indemnizaţiei este prestarea unei activităţi impozabile pentru o perioadă neîntreruptă de 12 luni.

Începând cu data de 1 iulie mai mulţi părinţi vor putea beneficia de concediu şi indemnizaţie, având în vedere ca Legea nr. 66/2016 nu mai impune realizarea de venituri într-o perioadă neîntreruptă de timp, ci cele 12 luni în care părintele trebuie să realizeze venituri se calculează pe o perioadă de 2 ani anteriori naşterii copilului.

Se elimină opţiunea privind durata concediului

Indemnizaţia diferenţiată în funcţie de durata concediului pentru creş­terea copilului a fost eliminată, iar părinţii nu vor mai trebui să opteze pentru o durată a concediului de 1 an sau 2 ani. Prin urmare, concediul pentru creşterea copilului va avea în toate cazurile o durată de doi ani, iar părinţii vor putea alege să îşi reia activitatea mai devreme, urmând a beneficia de stimulent de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.

Nu mai există plafon maxim

citeste mai mult aici

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.