Publicitate

Stăpânii de sclavi din Berevoeşti, IN AREST !

Stăpânii de sclavi din Berevoeşti, IN AREST !
Publicitate

40 de rudari din Berevoeşti au fost aduşi, miercuri, la sediul DIICOT Piteşti. După audieri maraton, în cursul nopţii, 38 dintre ei au fost reţinuţi 24 de ore pe bază de ordonanţă şi încarceraţi. Ieri, împricinaţii – şi bărbaţi, şi femei – au fost prezentaţi Tribunalului Argeş cu propunerea de arestare preventivă. Ei sunt acuzaţi de trafic de persoane şi de minori, dar şi de exploatare a persoanelor vulnerabile. Procesul a durat mai multe ore. Aseară, la ora 18.30, fuseseră deja emise 20 de mandate de arestare preventivă. Şi mai urmau. Anchetatorii au însă în vedere audierea a încă 50 de suspecţi.

Lăsaţi fără acte
Aceşti adevărţi torţionari fac parte din mai multe familii de romi (Păun, Bădală, Grancea, Furdui, Fieraru etc) organizate în nouă grupări infracţionale care racolau sau răpeau, de pe stradă ori de acasă, cerşetori şi persoane cu dizabilitaţi, sau pe care îi atrăgeau cu minciuni cum că le ofereau locuri de muncă şi salarii bune pentru transportul de lemne. Când ajungeau acasă, romii deveneau fiare cu chip de om, le luau actele de identitate şi îi sechestrau. Câţiva bărbaţi erau folosiţi drept şoferi. Aceştia erau tot timpul însoţiţi de câte un rudar şi aveau parte de un tratament preferenţial, în sensul că stăteau în casă, li se dădea mai multă mâncare şi erau mai rar bătuţi. Ceilalţi, aşa cum v-am informat, erau folosiţi la muncile grele şi, ca nu cumva să fugă, erau răstigniţi în lanţuri fie prin grajduri alături de animale, fie prin magazii. Cei care încercau să se răzvrătească erau bătuţi crunt, erau abuzaţi sexual, li se aplicau tratamente greu de imaginat, precum izolarea într-o cuşcă de lemn ca un coteţ de câine, legaţi de cal şi târâţi pe uliţele satului, înfometare etc.

Vânduţi ca animalele
Printre victime se află şi doi fraţi din Lunca Corbului. Aceştia îşi căutau un loc de muncă şi au fost încântaţi de oferta romilor, dar au ajuns să trăiască un coşmar. Au fost bătuţi cu lanţuri, loviţi cu ciocanul, înţepaţi în tălpi cu cuţitul, călcaţi în picioare de ţigani, de pirandele şi de puradeii lor până leşinau. Ca să-i readucă în simţiri, femeile aruncau găleţi cu apă pe ei, îi trezeau din leşin, după care iar îi luau la bătaie şi îi abuzau sexual. Acum, cei doi fraţi au handicap fizic şi psihic irecuperabil.Familiile de romi făceau schimb de sclavi – sau mai exact de robi, că numai aceştia erau ferecaţi în lanţuri – şi îi împrumutau sau îi vindeau între ei cu 400-500 lei, ca pe nişte animale. Victimele le-au povestit anchetatorilor că, atunci când reuşeau să scape şi erau din nou prinse, erau legate cu lanţuri şi plimbate prin localitate, dar niciun sătean nu reacţiona, de teama represaliilor.

Salvaţi din sclavie
În urma descinderilor de miercuri, 17 adulţi şi copii, dintre care doi în vârstă de 10, respectiv 13 ani, au fost salvate din sclavie de oamernii legii. Minorii au fost internaţi într-un centru de primiri în regim de regim de urgenţă al DGASPC Argeş şi, după ce au fost spălaţi şi hrăniţi, au căzut într-un somn adânc, dovadă că erau epuizaţi. „I-am văzut, sunt abuzaţi şi fizic, şi psihic. Au vânătăi pe faţă, tăieturi pe picioare, unul dintre ei are o lovitură la nas, nu ştiu dacă e fractură de piramidă nazală; urmează să vedem. Chiar azi (ieri, n.r.) am înaintat o adresă prin care am solicitat examinare medico-legală pentru cei doi minori”, spunea Adrian Macovei, directorul DGASPC Argeş. În acelaşi timp, a demarat procedura de identificare a familiei celor doi copii. Potrivit lui Macovei, toate victimele identificate beneficiază de consiliere psihologică şi de asistenţă socială, mai ales că unii adulţi nici nu mai ştiu ce vârstă au şi e greu de comunicat cu ei.

citeste mai mult aici

 

loading...

Publicitate

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.